Indonezijoje dėl tragedijos stadione tiriami policijos pareigūnų veiksmai

Indonezijoje dėl 131 gyvybę nusinešusios spūsties stadione antradienį vykdomas tyrimas elitinių policijos pareigūnų atžvilgiu.

Augant visuomenės pasipiktinimui dėl vienos didžiausių per futbolo istoriją tragedijų, tarp kurios aukų yra dešimtys vaikų, policija ėmėsi veiksmų nubausti kaltuosius. Liudininkų teigimu, spūstis Malango miesto stadione kilo policijos pareigūnams tribūnose panaudojus ašarines dujas, kad žmonės nesiveržtų į aikštę.

„Kaip regiono policijos viršininkas nerimauju, liūdžiu ir tuo pačiu metu apgailestauju dėl saugumo [užtikrinimo] proceso trūkumų“, – antradienį spaudos konferencijoje sakė Rytų Javos policijos viršininkas Nico Afinta (Nikas Afinta).

Šeštadienio vakarą stadiono „Kanjuruhan“ Javos salos rytuose esančiame Malango mieste tribūnos buvo sausakimšos – 42 tūkst. klubo „Arema“ gerbėjų buvo susirinkę stebėti varžybų su amžinaisiais varžovais „Persebaya Surabaya“.

Tačiau po pralaimėjimo rezultatu 3:2 – pirmo šiems varžovams savo stadione per daugiau kaip du dešimtmečius – sirgaliai pasileido į aikštę pas žaidėjus ir klubo vadovus.

Policija incidentą apibūdino kaip riaušes ir teigia, kad buvo nužudyti du policijos pareigūnai, bet, išgyvenusiųjų teigimu, policija sureagavo per daug jautriai ir viskas pasibaigė žiūrovų mirtimi.

Žiūrovams pradėjus veržtis į aikštę policija panaudojo jėgą, spardė žmones, mušė juos guminėmis lazdomis, o tai paskatino ir kitus sirgalius bėgti į aikštę, rodo liudininkų pasakojimai ir filmuota medžiaga.

„Jei buvo riaušės, [ašarines dujas] reikėjo leisti į aikštę, o ne į tribūnas“, – naujienų agentūrai AFP sakė sirgalių grupės „Arema DC“ koordinatorius Danny Agung Prasetyo (Danis Agungas Prasetjas).

Žuvusiųjų skaičius antradienį vėl padidėjo. Vietos sveikatos apsaugos pareigūnas Wiyanto Wijoyo (Vijantas Vidžojas) AFP sakė, kad mirė dar šeši per tragediją sužeisti žmonės.

Indonezijos pareigūnai sako, kad rungtynėms buvo skirta 4 tūkst. bilietų per daug. Stadione buvo vien FK „Arema“ sirgaliai.

Liudininkų teigimu, kai kurie stadiono vartai tikriausiai buvo uždaryti. Dėl to fiziškai stipresni sirgaliai iš sąmyšio gelbėjosi lipdami per aukštas tvoras, o silpniausi žmonės atsidūrė spūstyje ašarinių dujų debesyje.

„Durys buvo uždarytos, štai kodėl žmonės grūdosi“, – AFP sakė vienas chaosą išgyvenęs 16-metis. Anot jo, „kai kas atsigulė kamputyje“ prie uždarytų vartų, kad išvengtų spūsties.

Pirmadienį buvo pakeistas Malango policijos viršininkas, devyni policijos pareigūnai buvo nušalinti nuo pareigų, o 19 pareigūnų atžvilgiu pradėtas tyrimas, sakė nacionalinės policijos atstovas Dedi Prasetyo (Dedis Prasetjas).

Tarp pareigūnų, nušalintų nuo pareigų, yra mobiliųjų brigadų korpuso „Brimob“ narių. Tai sukarintas specialiųjų operacijų junginys, garsėjantis agresyvia minios valdymo taktika.

Indonezijos futbolo asociacija antradienį taip pat ėmėsi sankcijų prieš FK „Arema“ ir visam laikui diskvalifikavo jo organizacinio komiteto pirmininką bei vieną saugumo pareigūną. Be to, klubui dėl tragedijos skirta 250 mln. rupijų (16,4 tūkst. eurų) bauda.


Šiame straipsnyje: Indonezijastadionasriaušės

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių