Indija skelbia gaminsianti greitus ir pigius popierinius koronaviruso testus

Visoje Indijoje netrukus bus prieinami greiti ir pigūs popieriniai koronaviruso testai, ir mokslininkai viliasi, kad tai padės suvaldyti pandemiją vienoje labiausiai COVID-19 paveiktų pasaulio valstybių.

Indijoje užregistruota daugiau kaip 7,5 mln. užsikrėtimo koronavirusu atvejų – pagal šį skaičių šalis yra antroje vietoje po Jungtinių Valstijų. Virusas Indijoje iš tankiai apgyvendintų didmiesčių, tokių kaip Mumbajus, išplito į kaimų bendruomenes su ribotomis sveikatos apsaugos paslaugomis.

Indijoje sukurtas testas „Feluda“, pavadintas detektyvo iš garsios bengalų knygų serijos vardu, primena nėštumo testą su popierine juostele, o atsakymas gaunamas po valandos.

Tyrėjai tikisi, kad šie nebrangūs ir paprastai naudojami testai gali padėti stabdyti viruso plitimą neturtinguose ir atokiuose rajonuose.

„Šiam testui nereikia jokios sudėtingos įrangos ar gerai apmokytų darbuotojų“, – sakė vienas kūrėjų Souvikas Maiti, dirbantis Genomo ir integracinės biologijos institute (IGIB) Naujajame Delyje.

Pasak jo, Indijoje yra daug atokių vietų be jokių modernių laboratorijų, o šiuos testus bus daug lengviau plačiai naudoti.

Šiuo metu Indijoje COVID-19 diagnozuojama arba testais RT-PCR, kurie yra labai tikslūs, bet atliekami modernia laboratorine įranga, arba nebrangiais antigenų testais, kurių atsakymai gali būti gaunami per kelias minutes, bet yra ne tokie tikslūs.

Teigiama, kad „Feluda“, kaip ir kitose šalyse kuriami pigūs popieriniai testai, pasižymi tokiu pačiu tikslumu kaip PCR (polimerazinės grandininės reakcijos) testai ir yra tokie patys prieinami kaip antigenų testai.

Jų veikimas grindžiamas genų redagavimo technologija CRISPR-Cas9, kuri neseniai pelnė Nobelio chemijos premiją jos kūrėjoms Jennifer Doudnai  ir Emmanuelle Charpentier.

Testus „Feluda“ patvirtino atitinkama vyriausybės institucija, o sveikatos apsaugos ministras Harshas Vardhanas praėjusią savaitę sakė, kad naujuosius testus artimiausiomis savaitėmis gali gaminti Indijos konglomeratas „Tata Group“.

Jei testų bus prigaminta per kelias savaites, Indija taps viena pirmųjų pasaulio valstybių, pradėjusių masiškai naudoti tokius testus.

Testo kaina neskelbiama, bet vietos žiniasklaida pranešė, kad jis gali kainuoti apie 500 rupijų 5,76 euro). PCR testai Naujajame Delyje kainuoja maždaug penkis kartus daugiau.

Rezultatui su dabartiniu prototipu gauti reikia PCR aparato, bet mokslininkai kuria testą, kuriam pakaktų seilių ar savarankiškai paimto nosies ertmės gleivių tepinėlio ir kurį būtų galima naudoti namuose, sakė vienas kūrėjų, IGIB mokslininkas Debojyoti Chakraborty.

Dabar mėginiai „Feluda“ testui imami panašiai, kaip ir tiriant PCR metodu – testo popierėlis turi būti įkišamas į nosies ertmę, kad būtų paimta gleivinės išskyrų, kuriose gali būti koronaviruso. Indijoje kol kas neleidžiama testuoti COVID-19 imant seilių mėginius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių