Ginkluota policija atliko reidą Bulgarijos prezidento biure

Bulgarijos ginkluota policija ketvirtadienį atliko reidą prezidento Rumeno Radevo biure, tuo sukeldama visuomenės nepasitenkinimą – minia žmonių susirinko pasmerkti vyriausiojo prokuroro, kad nesiima veiksmų prieš tikruosius oligarchus.

Pareigūnai sulaikė apklausai prezidento teisės reikalų ir kovos su korupcija sekretorių bei prezidento patarėją saugumo ir gynybos klausimais. Jų kabinetai buvo apieškoti atliekant du atskirus tyrimus dėl piktnaudžiavimo įtaka ir valstybės paslapčių atskleidimo.

Du tūkstančiai susirinkusių protestuotojų šiuos reidus vadino šalies konservatoriškos vyriausybės ir vyriausiojo prokuroro išpuoliu prieš socialistų palaikomą R. Radevą.

Prezidentas yra griežtas ministro pirmininko Boiko Borisovo vyriausybės kritikas ir kaltina ją „ryšiais su oligarchais“.

Jis taip pat siekia konstitucinių pataisų, kurios apribotų vyriausiojo prokuroro Ivano Geševo įgaliojimus ir padidintų jo atskaitingumą.

Per trumpą kreipimąsi į protestuotojus R. Radevas paragino „išvalyti“ vykdomąją valdžią ir prokuratūrą nuo mafijos.

Protestuotojai atsakydami skandavo „Geševas yra gėda!“ ir „Mafija, lauk!“

Anksčiau ketvirtadienį I. Geševas paprašė jo „nevelti į politinius žaidimus“.

„Nesvarbu, ar tai yra prezidentas, ar premjeras – prokuratūra veikia remdamasi įrodymais ir jai nerūpi politinės pasekmės“, – pareiškė jis.

Apžvalgininkai iki šiol nematytus gerai ginkluotos policijos ir prokurorų reidus laiko bandymu daryti spaudimą prezidentui. Reaguojant į šiuos veiksmus pareikšti pasipiktinimo susirinko protestuotojų, palaikančius platų spektrą politinių stovyklų – ne tik socialistus, bet ir opozicijoje esančius kraštutinius dešiniuosius ir žaliuosius.

„Prieš vyriausybę susiformavo dar negirdėtas kairės–dešinės frontas“, – visuomeniniam radijui BNR sakė politikos apžvalgininkas Parvanas Simeonovas.

Dešiniosios opozicijos lyderis ir buvęs teisingumo ministras Christas Ivanovas pranašavo, kad šalyje „formuojasi tikra audra – epidemiologinė, ekonominė ir politinė“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių