G-7 ministrų susitikime dominuoja nuogąstavimai dėl galimo Ukrainos karo išplitimo

Rusijos karo Ukrainoje pašaliniai padariniai ir nuogąstavimai, kad konfliktas galėtų išplisti į kitas šalis, ketvirtadienį dominavo per Didžiojo septyneto (G-7) vidaus reikalų ministrų susitikimą Vokietijoje.

Vokietijos vidaus reikalų ministrė Nancy Faeser (Nensi Fėzer), dvi dienas truksiančio susitikimo šeimininkė, sakė, kad po antradienio incidento, kai Lenkijoje per raketos sprogimą – tikriausiai atsitiktinį – žuvo du žmonės, karas Ukrainoje „šiuo metu yra didžiausia grėsmė“ saugumui.

Kyjivo sąjungininkės skubėjo sklaidyti nuogąstavimus dėl galimos karo eskalacijos ir sakė, kad sprogimą tikriausiai sukėlė ukrainiečių oro gynybos raketa, tuo pačiu pabrėždamos, kad galiausiai dėl to kalta karą pradėjusi Maskva.

Karas „turi didžiulių pasekmių visose mūsų šalyse“, reporteriams sakė N. Faeser, atvykusi į derybas Eberbacho vienuolyne tarp šalies vakaruose esančios Eltvilės vynuogynų.

„Norime vėl stiprinti savo bendradarbiavimą ir priimti konkrečius sprendimus“, – pridūrė ji.

Kaip sakė už vidaus reikalus atsakinga Europos Komisijos narė Ylva Johansson (Ilva Johanson), taip pat dalyvaujanti susitikime, incidentas Lenkijoje parodė, kad Rusijos karas „kelia grėsmę visai Europai“.

„Štai kodėl svarbu, kad išliktume vieningi Europos Sąjungoje ir drauge su savo partneriais,.. kad toliau remtume Ukrainą šiame kare“, – pažymėjo Y. Johansson.

Ji pridūrė, kad, „žinoma, taip pat turime būti labai budrūs dėl kitų iškilti galinčių grėsmių“, pradedant ypatingos svarbos infrastruktūros apsauga ir baigiant kova su nusikalstamomis organizacijomis, karą vertinančiomis kaip joms atsiradusią galimybę.

Tarp kitų G-7 ministrų susitikimo darbotvarkės klausimų yra kibernetinis saugumas, dezinformacijos kampanijos, prekyba žmonėmis ir kova su ekstremizmu bei terorizmu.

Grupę G-7 sudaro Jungtinė Karalystė, Kanada, Prancūzija, Vokietija, Italija, Japonija ir Jungtinės Valstijos.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeG-7karo plitimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių