Filipinų prezidentas liepė policijai per karantiną šaudyti tvarkos drumstėjus

Filipinų prezidentas Rodrigo Duterte (Rodrigas Dutertė) šalies saugumo pajėgoms pareiškė, kad asmenys, „keliantys neramumus“ rajonuose, kuriuose dėl koronaviruso pandemijos paskelbtas karantinas, turi būti nušauti.

Iš kiek daugiau nei 110 mln. Filipinų gyventojų maždaug pusė šiuo metu gyvena karantino sąlygomis. Milijonai žmonių kenčia didžiulį nepriteklių ir liko be darbo dėl griežtų judėjimo apribojimų, įvestų siekiant sulėtinti naujojo užkrato plitimą.   

Nurodymą šaudyti į neramumų kurstytojus R. Duterte davė trečiadienį vakare. Keliomis valandomis anksčiau policija sulaikė kiek daugiau nei 20 sostinės Manilos lūšnynų gyventojų, surengusių protestą, per kurį kaltino vyriausybę, kad ši neparūpina maisto skurstantiesiems.   

„Policijai, kariuomenei ir vietos administracijoms įsakau kilus neramumams ar esant situacijai, kai žmonės mušasi ar kyla grėsmė jūsų gyvybei, nušaukite juos“, – sakė R. Duterte.

„Aš nusiųsiu jus į kapus, kad nedrumstumėte tvarkos“, – sakė jis ir pridūrė, kad praėjus daugiau nei dviem karantino savaitėms situacija dėl koronaviruso epidemijos blogėja.

Filipinuose iki šiol nustatyti 2 311 koronaviruso infekcijos COVID-19 atvejų, tačiau šalis tik pradėjo didinti viruso testavimo apimtis, todėl ligos atvejų skaičius turėtų toliau augti.  

2016 metais prezidento rinkimus triuškinamai laimėjęs R. Duterte garsėja karštu būdu ir pomėgiu necenzūrinei leksikai. Itin dažnai necenzūrinės tirados iš prezidento lūpų sklinda, kai jis grasina išžudyti visus narkotikų prekeivius per savo brutalią kampaniją su nusikalstamumu, aktyviai palaikomą daugelio filipiniečių.  

Tačiau kritikai teigia, kad R. Duterte karas su narkotikais nukreiptas prieš skurdžiausius visuomenės sluoksnius ir skatina nebaudžiamumo kultūrą.

Žmogaus teisių organizacijos suskubo pasmerkti naujausius R. Duterte pareiškimus ir paragino šalies vyriausybę užuot grasinus, suteikti žmonėms skubiai reikalingą pagalbą.  

„Didelį nerimą kelia tai, kad prezidentas R. Duterte išplėtė (įtariamųjų) šaudymo politiką... Mirtinos jėgos naudojimas negali būti reagavimo į ekstremalias situacijas, tokias kaip COVID-19 pandemija, metodas“, – rašoma tarptautinės teisių gynimo organizacijos „Amnesty International“ padalinio Filipinuose išplatintame pareiškime.  

Jau tapo įprasta, kad R. Duterte paskelbus kokį nors kontroversišką pareiškimą, pareigūnai sukasi iš padėties nurodydami, kad prezidentas mėgsta kalbėti sutirštindamas spalvas.  

Ketvirtadienį Filipinų nacionalinės policijos vadas Archie Gamboa (Arčis Gamboa) sakė, kad policininkai nepuls šaudyti tvarkos drumstėjų. 

„Turbūt prezidentas tiesiog perdėtai pabrėžė būtinybę šiuo krizės laikotarpiu įgyvendinti įstatymus“, – sakė jis.   

Per karantiną, paveikusį 12 mln. Manilos gyventojų, buvo uždaryta dauguma įmonių, taip pat sustojo beveik visa socialinė, religinė ir verslo veikla.    



NAUJAUSI KOMENTARAI

juk

juk portretas
jis jav satansiono statytinis kuriems reikalingos aukos betkuria kaina?...

Vaje koks blogas prezidentas

Vaje koks blogas prezidentas portretas
Laizytu amerikonams padus stebuklingai taptu geru prezidentu
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių