ES ėmėsi naujų teisinių žingsnių prieš JK dėl Šiaurės Airijos

Europos Komisija penktadienį pradėjo keturias naujas teisines procedūras prieš Jungtinę Karalystę, kaltindama Londoną nevykdant „Brexito“ susitarimo sąlygų, reglamentuojančių prekybą su Šiaurės Airija.

Šios procedūros, apie kurias paskelbta po metus trukusių paliaubų tarp Londono ir Briuselio, yra naujausios iš virtinės teisinių žingsnių, ES siekiant užkirsti kelią JK vyriausybės pastangoms atšaukti kai kurias susitarimo dėl prekybos Šiaurės Airijoje po „Brexito“ nuostatas.

„Nepaisant pakartotinių Europos Parlamento, 27 Europos Sąjungos valstybių narių ir Europos Komisijos raginimų įgyvendinti Protokolą (dėl Šiaurės Airijos), JK vyriausybė to nepadarė“, – sakoma pareiškime.

Praėjusį mėnesį JK vyriausybė pristatė teisės aktą, kuriuo siekiama vienašališkai pakeisti politiškai nestabiliai Didžiosios Britanijos provincijai po „Brexito“ taikomas prekybos taisykles. Dabar šis planas svarstomas parlamente.

„Siekdami konstruktyvaus bendradarbiavimo, ilgiau nei metus susilaikėme nuo naujų vidaus procedūrų inicijavimo, kad būtų sudarytos sąlygos ieškoti bendrų sprendimų su Jungtine Karalyste“, – sakė Europos Komisijos atstovė spaudai Arianna Podesta (Ariana Podesta).

„Tačiau JK nenoras nuo pernai vasario prasmingai dalyvauti diskusijose ir JK parlamente vykstantis Šiaurės Airijos įstatymo projekto priėmimo procesas tiesiogiai kertasi su bendradarbiavimo dvasia“, – pridūrė ji.

ES taip pat kaltino Jungtinę Karalystę, kad ji „neskyrė pakankamai laiko išaiškinti Protokolą Šiaurės Airijos gyventojams bei verslui ir tinkamai neparengė jų „Brexito“ sukeltiems pokyčiams“.

ES nurodė, kad naujos procedūros pradėtos dėl kelių pažeidimų, įskaitant Bendrijos muitinės taisyklių neįgyvendinimą, dėl kurio į Europą gali patekti nelegalių produktų ir gali būti sudarytos palankesnės sąlygos sukčiauti.   

Britanija taip pat kaltinama neįgyvendinanti ES alkoholio apmokestinimo taisyklių.

Anksčiau ES pradėtos teisinės procedūros prieš JK taip pat susijusios su Šiaurės Airijai taikomomis prekybos taisyklėmis.

Dėl vienos iš jų, susijusios su maisto produktų importu, ES penktadienį įspėjo Londoną, kad šiam nesiėmus reikalaujamų priemonių, ji kreipsis į Europos Teisingumo Teismą.

Pagal JK išstojimo iš Bendrijos sąlygas Briuselis taip pat galėtų sustabdyti kai kurių ES ir JK prekybos susitarimo nuostatų įgyvendinimą. Toks žingsni išprovokuotų prekybos karą, Europos ekonomikai patiriant sunkius Rusijos karo prieš Ukrainą padarinius.

Šiaurės Airijos protokolas buvo atskirai pasirašytas kaip platesnio JK ir ES prekybos susitarimo dalis Jis numato prekių, atvežamų į šią provinciją iš Anglijos, Škotijos ir Velso, patikrinimus, kad būtų galima sekti produktus, galinčius patekti į bloko vidaus rinką per Airijos Respubliką.

Dėl to atsiranda muitų siena Airijos jūroje, išlaikanti Šiaurės Airiją ES muitų orbitoje, kad būtų išvengta politiškai opios realios sienos tarp šios JK provincijos ir ES narės Airijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

broileris

broileris portretas
Sankcijas Anglijai ! Užšaldyti jos aktyvus Europoje, tiekti ginklus IRA, ypač toliašaudes sistemas. Anglų okupantai, lauk iš Šiaurės Airijos !!

Anonimas

Anonimas portretas
Kodel bezdzione nuotraukoje?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių