EK vadovė planuoja konferenciją dėl iš Ukrainos pagrobtų vaikų

Europos Komisijos vadovė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen) ketvirtadienį paskelbė, kad padės surengti konferenciją, skirtą užtikrinti Ukrainos vaikų, išvežtų į Rusiją per tebesitęsiantį karą, grąžinimą.

„Tai siaubingas tamsiausių mūsų istorijos laikų priminimas – tai, kas ten vyksta deportuojant vaikus. Tai karo nusikaltimas“, – sakė ji po ES vadovų aukščiausiojo lygio susitikimo.

Praėjusią savaitę Tarptautinis baudžiamasis teismas (TBT) išdavė arešto orderį, kuriame Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas kaltinamas karo nusikaltimais dėl to, kad prižiūrėjo Ukrainos vaikų deportavimą.

Pasak Kyjivo, nuo Maskvos invazijos pradžios 2022 metų vasario 24 dieną į Rusiją buvo išvežta daugiau kaip 16 000 Ukrainos vaikų, daugelis jų, kaip teigiama, apgyvendinti institucijose ir globėjų namuose.

Tai apima ir vaikus, kurie vėliau buvo įvaikinti arba perduoti Rusijos globėjų šeimoms.

EK pirmininkė U. von der Leyen sakė, kad bendradarbiaus su Lenkijos ministru pirmininku Mateuszu Morawieckiu (Mateušu Moraveckiu), kad sutelktų tarptautinę paramą jų grąžinimui namo.

„Šiandien žinome, kad iš 16 200 deportuotų vaikų iki šiol grįžo tik 300, ir šie nusikalstami veiksmai visiškai pateisina TBT išduotus arešto orderius“, – teigė ji.

„Esame pačioje labai sunkaus darbo pradžioje, siekiame sutelkti tarptautinį spaudimą, kad būtų imtasi visų įmanomų priemonių šių vaikų buvimo vietai nustatyti“, – nurodė EK vadovė.

„Taip pat siekiame padėti Jungtinių Tautų įstaigoms ir atitinkamoms tarptautinėms organizacijoms gauti geresnę ir išsamesnę informaciją apie į Rusiją deportuotus vaikus“, – pridūrė ji.

„Tai apima ir vaikus, kurie vėliau buvo įvaikinti arba perduoti Rusijos globėjų šeimoms“, – sakė U. von der Leyen.

Ji taip pat padėkojo JT Generaliniam Sekretoriui Antonio Guterresui (Antoniju Guterišui), kuris anksčiau per aukščiausiojo lygio susitikimą kreipėsi į 27 šalių ES vadovus, už tai, kad jis pasiūlė JT agentūrų paramą šioms pastangoms.


Šiame straipsnyje: grobimasvaikaikaras UkrainojeRusijaEuropos Komisija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių