Dešimtmetis nuo Malaizijos orlaivio numušimo Rytų Ukrainoje: viltys suimti kaltuosius blėsta

  • Teksto dydis:

Trečiadienį, praėjus dešimčiai metų, kai danguje virš karo draskomos Ukrainos buvo susprogdintas reisu MH17 skridęs „Malaysia Airlines“ keleivinis lėktuvas, aukų šeimos rinksis prisiminti tragediją, tačiau viltis, kad už tai atsakingi asmenys netrukus atsidurs už grotų, blėsta.

Tikimasi, kad šimtai giminaičių, vyriausybės atstovų ir garbingų asmenų dalyvaus renginyje memorialiniame parke netoli Šipholio oro uosto, iš kurio giedrą vasaros dieną, 2014 m. liepos 17-ąją, pakilo pasmerktas lėktuvas. Jis skrido į Kvala Lumpūrą. Po kelių valandų „Boeing 777“ buvo numuštas Rusijos gamybos „žemė-oras“ raketa BUK virš Rytų Ukrainos, visi 298 jame buvę žmonės žuvo.

Nyderlandų teismas už akių nuteisė kalėti iki gyvos galvos tris vyrus už jų vaidmenis numušant lėktuvą virš separatistų kontroliuojamos prorusiškos teritorijos ankstyvojoje karo, per kurį Maskva užėmė Krymo pusiasalį, stadijoje.

Per minėjimą trečiadienį bus perskaityti visų aukų, tarp jų 196 olandų, vardai ir pavardės, pranešė organizatoriai. Tarp aukų iš dešimties šalių buvo ir 43 malajai bei 38 australai. Atminimo ceremonijos planuojamos ir kitur, pamaldos vyks Australijos parlamente.

2022 m. lapkritį Nyderlandų teisėjai pripažino kaltais rusus Igorį Girkiną ir Sergejų Dubinskį bei ukrainietį Leonidą Charčenką dėl jų vaidmens numušant lėktuvą. Trys įtariamieji atsisakė dalyvauti teisminiame procese ar pripažinti savo vaidmenį šiame įvykyje. Ketvirtasis vyras Olegas Pulatovas buvo išteisintas.

Teisėjai nusprendė, kad I. Girkinas, S. Dubinskis ir L. Charčenka gali būti laikomi atsakingais už BUK raketos pervežimą iš karinės bazės Rusijoje ir dislokavimą paleidimo aikštelėje, net jei patys ir nepaleido raketos.

Pernai tarptautiniai tyrėjai sustabdė savo darbą sakydami, kad nėra pakankamai įrodymų patraukti baudžiamojon atsakomybėn daugiau įtariamųjų. Tačiau tyrėjai padarė išvadą, kad yra „stiprių požymių“, jog Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas patvirtino lėktuvą numušusios raketos pervežimą.

Rusija neigia prisidėjusi prie lėktuvo numušimo ir atmetė 2022 m. teismo nuosprendį kaip „skandalingą“ ir „politiškai motyvuotą“.

Žuvusiųjų artimieji sako netikintys, kad atsakingi asmenys atliks bausmę. Dėl invazijos į Ukrainą ir karo eskalavimo sunku būtų patikėti, kad kuris nors iš jų netrukus būtų suimtas, sako jie.

„Galiausiai mums nepavyko nė vieno pasiųsti už grotų“, – pripažino Nyderlandų ministras pirmininkas Dickas Schoofas. „Tas teisingumo jausmas yra, bet galiausiai ne toks, koks turėjo būti“, – sakė jis visuomeniniam transliuotojui NOS.



NAUJAUSI KOMENTARAI

.

.  portretas
Faktas, kad rusų fašistai numušė tą lėktuvą. Patys dar ir pasigyrė per televiziją, kai dar nesuprato, ką padarė.

Patys

Patys portretas
Banderos ir numuse lektuva.... Galvojo kad NATO isitrauks I Kara tai nepavyko... Tada kaltina Rusija ....... CIA tas pats kad patys rusai Nord stream susprogdino.....
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių