Iš degančios karantinuotos migrantų stovyklos Graikijoje bėga tūkstančiai žmonių

Tūkstančiai migrantų pabėgo iš Graikijos Lesbo saloje esančios ir dėl COVID-19 uždarytos stovyklos, kurią nusiaubė gaisrai, trečiadienį pranešė pareigūnai.

Morijos stovykloje ir aplink ją antisanitarinėmis sąlygomis gyveno maždaug 12,5 tūkst. žmonių, nors stovykla buvo pritaikyta priimti mažiau nei 2,8 tūkst. žmonių. Vienam stovyklos gyventojui somaliečiui testais nustačius COVID-19, pastarąją savaitę stovykloje buvo įvesti papildomi suvaržymai.

„Gaisras išplito stovykloje ir aplink ir ją sunaikino... Policija vienoje magistralėje saugo daugiau kaip 12 tūkst. migrantų“, – privačiam radijui „Skai“ sakė salos pagrindinio miesto Mitilėnės meras Stratas Kitelis (Stratos Kytelis).

„Padėtis labai sunki, nes tarp žmonių, esančių už stovyklos ribų, bus užsikrėtusiųjų [koronavirusu]“, – pridūrė jis.

Gaisrai kilo praėjusią naktį, sakė pareigūnai. Gaisrų priežastis ir visas žalos mastas kol kas neaiškūs.

Pareigūnai nepatvirtino vietos žiniasklaidos pranešimų, kad gaisrai buvo sukelti tyčia, protestuojant prieš karantino priemones, bet sakė, kad ugniagesiai susidūrė su kai kurių stovyklos gyventojų pasipriešinimu.

Sveikatos apsaugos pareigūnai antradienį pranešė, kad šioje didžiausioje Graikijos migrantų stovykloje per didelio masto testavimą koronavirusas buvo patvirtintas 35 žmonėms. Jie buvo laikomi izoliuoti atskiroje vietoje, kurios gaisrai nepaveikė.

Anksti trečiadienį kelyje tarp stovyklos ir į pietus už 5 km esančios Mitilėnės buvo dislokuota riaušių policija.

Degė beveik visa Morijos stovykla ir už jos sienų esanti alyvmedžių giraitė, kur daug prieglobsčio prašytojų miegodavo palapinėse, pranešė naujienų agentūros AFP korespondentas.

Kilus gaisrui migrantai bėgo Mitilėnės uostamiesčio link, bet kelią jiems pastojo policijos automobiliai.

Pabėgėlius remianti grupė „Stand by Me Lesvos“ tviteryje paskelbė gavusi pranešimų, kad vietos gyventojai graikai sutrukdė migrantams patraukti į vieną netoliese esantį kaimą.

Ugniagesiai Lesbo salos vakaruose trečiadienį taip pat gesina du miškų gaisrus.

U. von der Leyen: ES padės Graikijai

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen) trečiadienį pasiuntė į Graikiją vieną aukšto rango Europos Sąjungos pareigūną, žadėdama, kad Briuselis padės pabėgėliams, palikusiems migrantų stovyklą Lesbo saloje, kur išvakarėse kilo gaisrų.

„Mane labai nuliūdino praėjusios nakties įvykiai Morijos pabėgėlių stovykloje Graikijoje“, – tviteryje parašė U. von der Leyen ir pridūrė pavedusi EK vicepirmininkui Margaričiui Schinui skubiai apsilankyti savo gimtinėje.

„Mes ir kitos valstybės narės esame pasirengę padėti. Mūsų prioritetas yra be pastogės likusių asmenų saugumas“, – pareiškė Europos Komisijos vadovė.

M. Schinas yra Europos komisaras, kuruojantis migracijos, saugumo ir „europietiško gyvenimo būdo apsaugos“ sritis.

Vokietija paragino ES valstybes nares padėti perkelti pabėgėlius, tačiau iki šiol Briuselis pažadėjo padėti ne visiems 12 tūkst. stovyklos gyventojų, o tik 400 vaikų ir paauglių.

„Prioritetą teikiame visų Morijos žmonių saugumui ir prieglaudai“, – po susitikimo su graikų pareigūnais tviteryje paskelbė vidaus reikalų eurokomisarė Ylva Johansson (Ilva Johanson).

Trečiadienį Graikijos didžiausioje pabėgėlių stovykloje vyko plataus masto gelbėjimo operacija.

„Sutikau finansuoti pastangas nedelsiant perkelti ir apgyvendinti žemyninėje teritorijoje likusius 400 nelydimų vaikų ir paauglių“, – pridūrė Y. Johansson.

Manoma, kad Morijos krizė išryškina būtinybę pertvarkyti ES migracijos politiką – šis procesas jau ilgą laiką stringa dėl valstybių narių vyriausybių nesutarimų.

Europos Komisija šio mėnesio pabaigoje turi pateikti siūlymą dėl „naujo Migracijos ir prieglobsčio pakto“, kurio svarstymas buvo kelis kartus atidedamas.

Pagrindinė ES vykdomosios valdžios institucija taip pat koordinuoja maždaug 2 000 nelydimų nepilnamečių pabėgėlių perkėlimo iš Graikijos stovyklų į 10 ES valstybių programą.

Lig šiol į Belgiją, Prancūziją, Liuksemburgą, Vokietiją, Airiją, Portugaliją ar Suomiją buvo perkelta apie 640 vaikų, paauglių bei sergančių vaikų ir jų artimųjų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

joooooooooooooooooooooo

joooooooooooooooooooooo portretas
patis padege muslimai
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių