D. Trumpas nori iki Kalėdų išvesti JAV karius iš Afganistano

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas), trumpindamas ilgiausio Amerikos karo užbaigimo grafiką, trečiadienį sakė norintis, kad visi amerikiečių kariai iš Afganistano būtų išvesti iki Kalėdų.

„Turėtume nedidelę grupę likusių savo DRĄSIŲ vyrų ir moterų, tarnaujančių Afganistane, sugrąžinti namo iki Kalėdų!“ – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė D. Trumpas.

Pagal vasario 29 dieną Katare pasiektą susitarimą su Talibanu JAV pažadėjo iš Afganistano visus savo karius išvesti iki 2021 metų vidurio, mainais į talibų pažadą neleisti naudotis Afganistanu tokioms tarptautinėms ekstremistų grupėms kaip „al Qaeda“, kuri buvo pirminė 2001 metų JAV invazijos į šią šalį priežastis.

Vėliau, po ilgų JAV įtikinėjimų, Talibanas Dohoje pradėjo derybas su Afganistano vyriausybe, bet jos iškart įstrigo griežtosios linijos sunitams talibams reikalaujant savos islamo jurisprudencijos formos, kuri, pasak vyriausybės, reikštų šiitų ir kitų mažumų diskriminaciją.

D. Trumpas sugrąžinti karius iki Kalėdų pažadėjo likus mėnesiui iki lapkričio 3-iosios rinkimų. Pagal populiarumą nuo varžovo demokrato Joe Bideno (Džo Baideno) atsiliekantis D. Trumpas siekia pademonstruoti, kad tesi savo pažadą užbaigti „nesibaigiančius karus“.

Po 19 metų JAV karinių operacijų šiai jo pozicijai pritaria daugelis. J. Bidenas, kuris tuo metu, kai buvo JAV viceprezidentas, kritiškai vertino tolesnį JAV dalyvavimą Afganistane, taip pat pritaria karių išvedimui.

Praėjusį mėnesį paklaustas, ar remia D. Trumpo planus išvesti JAV karius iš Afganistano ir Irako, J. Bidenas, paminėdamas abiejose šiose šalyse veikiančią „Islamo valstybę“, atsakė: „Taip, remiu. Jeigu jis turi planą,... kaip elgsis su ISIS.“

Talibanas D. Trumpo trečiadienio pranešimą sveikino kaip „teigiamą žingsnį“ įgyvendinant vasario 29-osios susitarimą su JAV.

Talibano pareiškime sakoma, kad jis yra „įsipareigojęs dėl šio susitarimo ir ateityje nori pozityvių santykių su visomis šalimis, įskaitant Jungtines Valstijas“.

D. Trumpas jau sumažino JAV kontingentą Afganistane iki maždaug 8,6 tūkst. karių, o Talibanas laikėsi pažado neatakuoti Vakarų kariškių, nors tęsia kruviną kampaniją prieš Afganistano vyriausybės pajėgas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Šlovė Talibanui, išvijo okupantus. Alachas didis....

Pranas Pričkus

Pranas Pričkus portretas
Ne Trumpas, o Trampas. Kada mūsiškiai baigs plėšikauti, tada gal irgi užsimanys išvesti okupacinę armiją. Buvome sąjungos nare, tapome ES kolonija?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių