Centrinėje Afganistano dalyje per potvynius žuvo šeši žmonės ir nuplauta dešimtys namų

  • Teksto dydis:

Centrinėje Afganistano dalyje po smarkių liūčių, dėl kurių kalnų slėniuose kilo pražūtingi potvyniai, žuvo šeši žmonės, o dešimtys gyvenamųjų namų buvo nuplauti, trečiadienį pranešė vietos pareigūnas.

Tyrimų duomenimis, Afganistanas yra pažeidžiamas klimato kaitos, dėl kurios, pasak mokslininkų, vis dažniau pasitaiko ekstremalių orų reiškinių.

Centrinės Goro provincijos Talibano gubernatoriaus atstovas spaudai Abdul Wahida Hamas (Abdul Vahida Hamas) nurodė, kad vietovėje, kurią antradienį užliejo didelis vandens kiekis, tokių potvynių nebuvo mažiausiai dešimtmetį.

Jis teigė, kad potvynio metu žuvo trys moterys ir vaikas, kai provincijos sostinėje Firozkoje, esančioje už 280 km į rytus nuo Herato, buvo nuplauti jų namai.

„Šios vietovės žmonės patyrė didžiulių nuostolių“, – teigė 47-erių Bahauddinas (Bahaudinas), žuvusių žmonių giminaitis, turintis tik vieną vardą.

A. W. Hamas nurodė, kad tos pačios provincijos Pasabando rajone potvynio metu vanduo nusinešė vyrą ir moterį, kurie vėliau buvo rasti negyvi. Šiuo metu dar vienas žmogus yra dingęs be žinios.

Pasak jo, buvo sunaikinta daugiau kaip 100 namų ir apie 200 hektarų dirbamos žemės, sugadinti laukams drėkinti naudojami kanalai.

„Stipriai lijo ir nuo kalnų plūdo potvynio vandenys“, – naujienų agentūrai AFP teigė A. W. Hamas.

„Kol kas neturime daugiau informacijos apie finansinius nuostolius“, – nurodė jis.

Be to, Goro provincija pastaraisiais metais buvo atsidūrusi užsitęsusios sausros epicentre, kuri dar labiau paaštrino humanitarinę krizę, kilusią 2021 metais, žlugus JAV remiamai vyriausybei.

Talibanui sugrįžus į valdžią, sustojo didžiuliai pagalbos srautai, kadangi užsienio šalys vengia bendradarbiauti su nauja Kabulo valdžia.

Talibano vyriausybė suvaržė nevyriausybinių organizacijų ir Jungtinių Tautų veiklą dėl Afganistano moterų įdarbinimo gyvybiškai svarbiems pagalbos darbams atlikti, o JT sunkiai sekasi užtikrinti pinigines aukas šaliai

JT Pasaulinė maisto programa (WFP) kovo mėnesį nurodė, kad devynios iš dešimties Afganistano šeimų neturi pakankamai maisto.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių