Ekspertas: šaudynės Rusijoje – gerai suplanuota rusų saugumo tarnybų operacija

  • Teksto dydis:

Buvęs specialiųjų operacijų pajėgų karys ir visuomenės saugumo informavimo centro įkūrėjas Aurimas Navys įsitikinęs, kad tiek Irkutsko srityje esančiame kariniame komisariate, tiek vienoje iš Rusijos mokyklų įvykdytos šaudynės yra gerai suplanuota rusų saugumo tarnybų operacija. Jos tikslas – mobilizacijos akivaizdoje dar labiau bauginti visuomenę ir daryti ją paklusnia. Apie tai su juo ir buvo kalbamasi LNK reportaže.

– Kaip manote, ką reiškia įvykis, kuomet vaikinas Rusijoje nušovė karinio komisariato vadą?

– Tai atrodo, kaip nelabai pavykusios režisūros medžiaga. Iš kitos pusės – Rusijoje taip būna, taip nutinka, todėl tikrai taip galėjo būti. Klausimas – ar tai tikrai įvyko spontaniškai, ar tai yra iš dalies arba pilnai suplanuota specialiųjų tarnybų. Tikrai labai daug klausimų, į juos atsakymų nėra. Kodėl tas žmogus ėjo ir šaudė? Kodėl gubernatorius yra pasiruošęs kalbą? Tame vaizdo įraše, kuomet parklupdytas ant žemės vaikinas sako savo vardą ir pavardę, ką jis padarė, jo kalba ir elgsena neatrodo kaip žmogaus, kuris ką tik pasielgė blogai. Tai žmogus, kuris visiškai be jokio pasimetimo, šaltai kalba, linksmai pasakoja, kas jis toks. Tad greičiausiai mes matome surežisuotą cirką, skirtą ir vidaus, ir užsienio visuomenėms. Matyt, bandoma parodyti, kad Rusijoje yra visiškas chaosas, kad rusų vaikinai bėga nuo mobilizacijos. Dalis, be abejo, kad iš tikrųjų bėga.

Tikrai nereikia panikuoti, kelti bereikalingos baimės visuomenėje, tačiau reikia labai aiškiai įvardinti ir suprasti, kad du mūsų kaimynai yra kare – Baltarusija ir Rusija.

Iš kitos pusės, tikriausiai sąmoningai bandoma paslėpti kitus veiksmus, kurie gali būti labai pavojingi. Nereikia užmiršti, kad Rusijoje yra daugybė vyrų, kurie su džiaugsmu mobilizuojasi, eina į karo prievolės centrus. Taip pat šį įvykį siečiau ir su mokyklos šaudynėmis. Tai vyksta tose pačiose vietovėse, kaip ir neramumai iš žuvusių karių žmonų ir moterų. Buvo teigiama, kad tas mokyklos šaudynes vykdęs asmuo dėvėjo aprangą su nacistiniais simboliais. Tai yra standartinė saugumo struktūrų Rusijoje operacija, taip įvardinčiau – gąsdinti savus, kad bijotų ir paklustų. Tokių įvykių ateityje bus gal ir dar daugiau. Visus šiuos įvykius siečiau su noru sukelti didesnį norą eiti į Ukrainą ir ten grobti, prievartauti, žudyti ir deginti.

– Kaip atrodo, ar neatsiranda papildomas pavojus sulaukti visokių asmenų, kai Rusijos piliečių patekimas į Lietuvą oro transportu nėra ribojamas?

– Tas pavojus buvo ir anksčiau. Tie visokie asmenys atvykdavo. Tas bėgimas yra labai naudingas Kremliui. Ateina žiema. Tuoj prie mūsų sienos stovės ir pabėgėliai, kurių skaičiai jau dabar didėja. Kuo daugiau chaoso prie mūsų sienos, kuo daugiau chaoso mūsų valstybės viduje, tuo lengviau čia esantiems Rusijos agentams situaciją išnaudoti. Situaciją vertinčiau kaip vidutiniškai grėsmingą ir ji turbūt blogės, nes tam tikrų politikų pareiškimai apie tai, kad reikia įsileisti visus nuo mobilizacijos bėgančius Rusijos piliečius, neskamba labai racionaliai.

– Kaip jums atrodo, ar esame pakankamai toli tos ribos, kuomet reikėtų reaguoti stipriau tarnybų atžvilgiu?

– Manau, kad mūsų saugumo struktūros reaguoja taip, kaip turi reaguoti. Sakyčiau, kad šiuo metu ramus tonas yra labai reikalingas. Tikrai nereikia panikuoti, kelti nereikalingos baimės visuomenėje, tačiau reikia labai aiškiai įvardinti ir suprasti, kad du mūsų kaimynai yra kare – Baltarusija ir Rusija. Baltarusija vykdo, sakyčiau, tarp visuotinės ir dalinės mobilizacijos chaotišką mobilizaciją, tikrai nekalbame apie 300 tūkst. žmonių. Tikriausiai galime kalbėti apie 1–2 mln. žmonių. Tai kelia grėsmę visam regionui, ne tik Ukrainai. Reikia padėkoti ukrainiečiams, kad kol jas jie juos sulaiko. Nereikia pamiršti, kad visada yra galimybė panaudoti taktinį branduolinį ginklą.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Ar galime nueiti iki šios beprotybės?

– Sakyčiau, kad tai net ne beprotybė, o labai aiškiai ir kryptingai judama ta kryptimi, tas scenarijus Rusijoje dėliojamas. Mūsų supratimu atrodo, kad režimas elgiasi nelogiškai, yra išprotėjęs. Tačiau, jų supratimu, jie elgiasi labai tvarkingai, tikslingai, eina ten, kur yra užsibrėžę. Mes negalime atmesti galimybės, kad jie tai gali padaryti. Todėl tam reikia būti pasiruošusiems, nepanikuoti.

Dar kyla klausimas, ar generolai ir vadai, jeigu jie gautų tokį įsakymą, jį vykdys. Man atrodo, kad jeigu Vladimiras Putinas ir jo karo nusikaltėliai Kremliuje tikrai žinotų, kad vadai įvykdys tokį įsakymą, jis neabejotinai tam ryžtųsi. Tačiau čia yra kita medalio pusė. V. Putinas labai bijo pralaimėti, jis bijo, kad jo vadai nevykdys įsakymo. Ir yra didelė tikimybė, kad jie iš tikrųjų nevykdytų.

– Kokią problemą Ukrainai gali sukelti rezervistai?

– Nors tie žmonės yra neapmokyti, bet jie yra plėšikai, barbarų orda, kuri bus pasiųsta. Bet Rusija taip visada kariavo – kariavo mase, skaičiumi. Masė visuomet yra pavojinga.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Lietuvių šikspertų paistalai ir fantazijos. Bet ukrainiecių paistalams dar visvien neprilygsta. Tie tai išvis debilumo viršūnė....

aha

aha portretas
Nea, nerūpi,rūpi kaimynės...

idomu

idomu portretas
USA kiekvieną savaitę po analogiška "suplanuotą operaciją", bet užjūrio kolonijos baudžiauninkams nerūpi :)
VISI KOMENTARAI 40

Galerijos

Daugiau straipsnių