Brazilijoje dingo britų žurnalistas, nuogąstaujama dėl jo gyvybės

Brazilijos vyriausybė antradienį pažadėjo dėti visas pastangas, kad būtų surasti britų žurnalistas ir brazilų autochtonų ekspertas, sulaukę grasinimų ir dingę atokiame Amazonės valstijos rajone.

Nevilties apimti artimieji įspėja, kad svarbi kiekviena minutė.

57 metų laisvai samdomas žurnalistas veteranas Domas Phillipsas (Domas Fillipsas) ir 41 metų autoritetingas specialistas Bruno Pereira (Brunas Pereira) paskutinį kartą buvo pastebėti anksti sekmadienį, plaukiantys laiveliu atokiame Žavari slėnyje, indėnų rezervate netoli sienos su Peru, kur D. Phillipsas rinko medžiagą knygai.

Sekmadienį maždaug 9 val. jie turėjo sugrįžti į Atalaja do Nortės miestelį, bet taip ir nepasirodė, todėl pareigūnai pradėjo tyrimą, o kariuomenė – paieškos operaciją.

Brazilijos vyriausybė pareiškime išreiškė „rimtą susirūpinimą“.

„Iškart buvo mobilizuota federalinė policija, ji imasi visų įmanomų priemonių, kad [dingę vyrai] būtų kuo greičiau surasti, – sakoma pareiškime. – Brazilijos vyriausybė ir toliau su šiam atvejui būtina skuba rems paieškos operaciją... Jei dingimas pasirodys esąs nusikalstamos veiklos rezultatas, bus imtasi visų žingsnių, kad kaltieji būtų patraukti atsakomybėn.“

Tyrėjai pirmadienį apklausai atsivežė du žmones, kaip manoma, vienus iš tų, kas paskutiniai bendravo su dingusiaisiais, paskelbė policija.

Nė vienas iš šių dviejų žmonių nebuvo sulaikytas.

Minimame rajone dirbančios indėnų teisių gynimo organizacijos sako, kad praėjusią savaitę dingusieji sulaukė grasinimų.

B. Pereira, šiuo metu atostogaujantis Brazilijos indėnų reikalų agentūros FUNAI ekspertas, kuris gerai pažįsta regioną, reguliariai sulaukdavo grasinimų iš brakonierių, miško kirtėjų ir kalnakasių, bandančių įsibrauti į izoliuotų indėnų grupių žemes.

Praėjus 48 valandoms be jokių naujienų, dingusių vyrų šeimos paragino pareigūnus veikti greitai.

„Laikas yra labai svarbus gelbėjimo operacijoms, ypač jei jie yra sužeisti“, – sakoma B. Pereiros šeimos pareiškime.

Jame rašoma, kad B. Pereiros partnerė, trys vaikai ir kiti giminaičiai išgyvena „kančias“.

D. Phillipso sesuo Sian (Šan) internete paskelbė vaizdo pareiškimą. „Mes tikrai sunerimę dėl jo ir raginame pareigūnus Brazilijoje daryti visa, kad būtų apieškotas kelias, kuriuo jis keliavo“, – sunkiai tramdydama ašaras sakė ji.

„Svarbi kiekviena minutė“, – pabrėžė žurnalisto sesuo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių