Ant Everesto žuvo amerikiečių alpinistas

Ant Everesto kalno žuvo amerikiečių alpinistas, antradienį pranešė jo ekspedicijos organizatorius – tai pirmoji užsieniečio mirtis ant aukščiausios pasaulio viršukalnės šį sezoną.

69 metų alpinistas vykdė rotacinę aklimatizacijos programą Antrojoje stovykloje maždaug 6,4 tūkst. m aukštyje, kai pirmadienį mirė.

„Jis blogai jautėsi ir mirė Antrojoje stovykloje. Stengiamasi pargabenti jo kūną“, – naujienų agentūrai AFP sakė Pasangas Tsheringas Sherpa (Pasangas Čeringas Šerpa) iš „Beyul Adventure“.

P. Tsh. Sherpa pridūrė, kad palaikų pargabenimui trukdo prasti orai.

„Beyul Adventure“ yra JAV įsikūrusios ekspedicijų organizatorės „International Mountain Guides“ vietos partnerė.

Pavasarinio kopimo į Everestą sezono pradžią praėjusį mėnesį lydėjo tragedija – žuvo trys alpinistai nepaliečiai.

Vykdydami tiekimo misiją jie turėjo kirsti apgaulingą Kumbu ledokritį, bet atitrūkęs ledyno gabalas nubloškė juos į gilų plyšį.

Nepalas jau išdavė 466 leidimus užsienio alpinistams. Kadangi daugumai jų reikės vedlių, šį sezoną pasiekti į Everesto viršūnę bandys daugiau kaip 900 žmonių. Sezonas pasibaigs birželio pradžioje.

Dėl didelio kopiančių žmonių skaičiaus prie viršūnės vėl gali susidaryti eilės, ypač jei palankių orų periodai bus trumpi.

Ant aukščiausio pasaulio kalno kasmet žūsta vidutiniškai po maždaug penkis alpinistus. Tačiau 2019-aisiais žuvo 11 žmonių ir dėl keturių iš jų mirties buvo kaltinamas per didelis kopiančiųjų skaičius.

Nepale yra aštuoni iš 10 aukščiausių pasaulio kalnų. Kiekvieną pavasarinio kopimo sezoną, kai orai šilti, o vėjai paprastai nurimsta, į šalį suvažiuoja šimtai nuotykių ieškotojų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių