V. Putinas: konfliktas Afganistane gali išplisti į aplinkines šalis

  • Teksto dydis:

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas penktadienį perspėjo, kad smurtas Afganistane gali persimesti į buvusias sovietines respublikas Centrinėje Azijoje.

Šią mintį jis išsakė kitą dieną po to, kai JAV paskelbė ilgesniam laikui paliksianti tūkstančius savo karių toje konflikto krečiamoje šalyje.

„Padėtis (Afganistane) tikrai artima kritinei“, – V.Putinas sakė Kazachstane vykstančiame Nepriklausomų Valstybių Sandraugos (NVS) viršūnių susitikime.

„Įvairaus plauko teroristai įgyja vis didesnę įtaką ir neslepia tolesnės ekspansijos planų, – pridūrė Kremliaus vadovas. – Vienas iš jų tikslų – prasiveržti į Centrinės Azijos regioną. Mums reikia būti pasiruošusiems bendrai reaguoti į tokį scenarijų.“

„Noriu pabrėžti padidėjusį aktualumą bendradarbiauti, duodant atkirtį tarptautiniam terorizmui mūsų Sandraugos ribose. Pagal įvairius vertinimus, ISIL (džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“) pusėje kaunasi jau 5–7 tūkst. žmonių iš Rusijos ir kitų NVS šalių. Mes, be abejo, negalim leisti, kad jie dabar Sirijoje įgytą patirtį vėliau panaudotų pas mus namuose“, – sakė V.Putinas.

JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) ketvirtadienį paskelbė, kad tūkstančiai Amerikos karių liks Afganistane po 2016 metų, atsitraukdamas nuo svarbaus savo rinkimų kampanijos pažado. Jis pripažino, kad afganų pajėgos kol kas nepajėgios savarankiškai kautis su vėl stiprėjančiu Talibanu.

Rusija turi karinių bazių Kirgizijoje ir Tadžikijoje, besiribojančiose su Afganistanu. Tų šalių kariuomenės silpnos, todėl daugelis jų tikisi Maskvos pagalbos šio regiono pažeidžiamame pietiniame pasienyje su Afganistanu.

Rusija, rugsėjo 30 dieną pradėjusi bombardavimą Sirijoje, siekė pademonstruoti esanti pajėgi pateikti sprendinį „Islamo valstybės“ (IS) keliamai grėsmei.

Tačiau Jungtinės Valstijos ir jų sąjungininkai kritikavo Maskvos intervenciją, sakydami, kad ji nukreipta daugiausiai ne prieš IS, o prieš nuosaikius sukilėlius, kovojančius su Sirijos vyriausybe.

Kita vertus, kai kurios Centrinės Azijos šalys palaikė Rusijos kampaniją Siriją, o kitos viešai jos nekritikavo.

To regiono kariuomenės prastai pasiruošusios atremti potencialų konflikto prasiveržimą iš Afganistano, kuriame taip pat stengiasi įsitvirtinti IS kovotojai, intensyvėjant smurtui.

Kaip nurodo Tarptautinė krizių grupė, tarp „Islamo valstybės“ kovotojų yra 2–4 tūkst. Centrinės Azijos šalių piliečių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių