Somalio piratai paleido 26 įkaitus, laikytus beveik penkerius metus

  • Teksto dydis:

Somalio piratai paleido 26 azijiečius, beveik penkerius metus laikytus įkaitais; jie buvo paimti užgrobus jų žvejybinį laivą – paskutinį komercinį laivą per šios šalies piratų siautėjimo suaktyvėjimą, šeštadienį pranešė derybininkai.

Laivo „Naham 3“ įgula buvo pagrobta 2012 metų kovą, kai jų laivas su Omano vėliava buvo užgrobtas Seišelių pietuose.

„Su džiaugsmu pranešame, kad anksti šįryt buvo paleista „Naham 3“ įgula“, – sakė Johnas Steedas (Džonas Stydas), organizacijos „Hostage Support Partners“ (HSP) koordinatorius, dalyvavęs derybose dėl jų paleidimo.

J.Steedas, į atsargą išėjęs britų kariuomenės pulkininkas, kuris savo misija pasirinko gelbėti „užmirštus įkaitus“, naujienų agentūrai AFP sakė, kad misijai, sugrąžinsiančiai įgulos narius jų šeimoms, vis dar trukdo vienas dalykas: reikia išvežti juos iš Galkajo miesto, kur vyksta kovos tarp konkuruojančių Puntlando ir Galmudugo valstijų pajėgų.

„Galkajo mieste vyksta kovos, todėl šiuo metu ten labai pavojinga, šiąnakt ten vyksta susišaudymas. Jei kovos baigsis, rytoj anksti ryte parvešime juos atgal į Nairobį, kur bus suteikta medicinos ir higienos pagalba“, – sakė jis.

Susirėmimai Galkajo mieste šį mėnesį jau pareikalavo mažiausiai 11 žmonių gyvybių, daugiau kaip 50 tūkst. gyventojų buvo priversti palikti savo namus, praėjusią savaitę pranešė JT humanitarinės pagalbos agentūra.

Kai tik bus išvežti iš Somalio, įgulos nariai iš Kambodžos, Kinijos, Indonezijos, Filipinų, Taivano ir Vietnamo bus sugrąžinti į savo gimtąsias šalis pas artimuosius.

„Jie praleido ketverius su puse metų gyvendami apgailėtinomis sąlygomis toli nuo savo šeimų“, – sakė J.Steedas.

Jis nurodė, kad įgulos nariai yra nusilpę dėl prastos mitybos, vieno įkaito pėda buvo peršauta, kitas buvo patyręs priepuolį, dar vienas sirgo diabetu.

Piratai iš pradžių paėmė 29 įkaitus iš įgulos narių, tačiau per laivo užgrobimą vienas žmogus mirė, dar du susirgo nelaisvėje, sakoma organizacijos „Oceans Beyond Piracy“ (OBP) pranešime.


Šiame straipsnyje: Somalio pirataipirataiĮkaitai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių