Prancūzijoje užpuolikas automobiliu įsirėžė į kalėdinės mugės prekyvietę

  • Teksto dydis:

Vienas vairuotojas pirmadienį automobiliu rėžėsi į Kalėdų mugės prekyvietę vakarų Prancūzijoje ir sužeidė 10 žmonių, o galiausiai smogė sau peiliu – kitą dieną po panašios atakos kitame Prancūzijos mieste, nors pareigūnai ragino nesureikšminti šių atakų teroristinių motyvų.

Mažiausiai keturi žmonės buvo sunkiai sužeisti, o vieno būklė buvo kritinė po naujausio incidento Nanto mieste. Šis išpuolis buvo jau trečioji ataka prieš civilius arba saugumo pajėgas Prancūzijoje, todėl nuogąstaujama, kad tai gali paskatinti mėgdžiotojus.

Pareigūnai nedelsdami pabrėžė, kad per naujausią ataką nebuvo jokių akivaizdžių teroristinių motyvų, sakydami, kad užpuolikas buvo „nestabilios psichikos“.

Sekmadienį vienas vyras, šaukdamas „Allahu Akbar“ (Dievas (visų) didesnis), įsirėžė automobiliu į pėsčiuosius rytiniame Dižono mieste ir sužeidė 13 žmonių. Viena prokurorė nurodė, kad to vairuotojo psichika buvo smarkiai pakrikusi.

Šeštadienį vienas vyras buvo nušautas policijos po to, kai įžengė į vieną policijos nuovadą centriniame šalies regione esančiame Žue le Turo mieste ir subadė peiliu tris pareigūnus. Jis taip pat šaukė „Allahu Akbar“.

„Negalime kalbėti apie teroro aktą“, – vietos prokurorė Brigitte Lamy (Brižit Lami) sakė žurnalistams naujausio incidento vietoje, sakydama, kad pirminiai įrodymai byloja, jog šis išpuolis yra „izoliuotas atvejis“.

Vidaus reikalų ministras Bernardas Cazeneuve'as (Bernaras Kazenevas), kalbėdamas Nante, sakė, kad užpuoliko psichinė būklė atrodo esanti „nesubalansuota“, tačiau jo veiksmai nebuvo motyvuoti politinių arba religinių paskatų.

Naujausia ataka Prancūzijos šeštajame didžiausiame mieste įvyko apie 19 val. vietos (20 val. Lietuvos) laiku, kai šalies žmonės buvo užplūdę parduotuves ir turgus, paskutinę minutę ieškodami kalėdinių dovanų.

Autofurgono vairuotojas dideliu greičiu rėžėsi į paviljoną, kuriame buvo prekiaujama karštu vynu ir kuriame buvo susirinkę keli žmonės, viena įvykio liudininkė pasakojo naujienų agentūrai AFP.

„Tik pamačiau automobilį, lekiantį į paviljoną ir įsirėžiantį į žmones“, – sakė pagyvenusi moteris.

Vienas tyrimui artimas šaltinis sakė, kad po to išpuolio užpuolikas „bent devynis kartus“ dūrė peiliu sau į krūtinę, sukeldamas sunkių, tačiau gyvybei pavojaus nekeliančių sužalojimų.

B.Lamy nurodė, kad užpuolikas buvo žinomas policijai ir kad jis nekėlė „jokių konkrečių reikalavimų“.

Tyrimui artimas šaltinis aiškino, kad tas 37 metų vairuotojas buvo patekęs į teisėsaugos akiratį dėl vagystės, vogtų daiktų laikymo ir transporto priemonės apgadinimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių