NATO: Rusija yra davusi sutikimą naudoti jėgą ir NATO valstybėse

  • Teksto dydis:

Rusija yra sankcionavusi karinės jėgos panaudojimą ne tik Ukrainoje, bet ir kitose valstybėse, kuriose gyvena Rusijos tautinės mažumos, įspėjo NATO Parlamentinės Asamblėjos (PA) vadovas Hughas Bayley'is (Hju Beilis).

Penktadienį Vilniuje vykstant NATO PA sesijai, H.Bayley'is priminė apie vasarį Rusijos Dūmos suteiktus įgaliojimus prezidentui Vladimirui Putinui panaudoti karinę jėgą Ukrainoje. Anot jo, tai buvo sprendimas, leidžiantis panaudoti jėgą ne tik Ukrainoje, bet ir kitoje, taip pat ir NATO valstybėje.

H.Bayley'is sakė šią problemą dar vasarį bandęs aptarti su Rusijos ambasadoriumi prie NATO Aleksandru Griško.

„Aš priminiau, kad prezidentas Putinas bei Rusijos parlamentarai tvirtino, jog jie turi teisę naudoti karinę jėgą ne tik Ukrainoje, bet ir kitose valstybėse, kuriose yra rusų tautinės mažumos. Aš klausiau pono Griško, kur Rusijos agresija baigsis, bet jis į šį esminį klausimą nedavė jokio atsakymo“, - tvirtino NATO PA pirmininkas.

Kreipdamasis į NATO PA sesijos dalyvius, jis priminė prieš mėnesį priimtą sprendimą panaikinti asocijuoto nario statusą Asamblėjoje Rusijos atstovams.

Anot jo, asamblėjos santykiai su abejais Rusijos parlamentų rūmais atsidūrė „lūžio taške“ ne dėl Rusijos Vyriausybės, bet būtent dėl pačios Dūmos sprendimo sankcionuoti Rusijos prezidento Vladimiro Putino karinius veiksmus Ukrainoje.

Jis taip pat pripažino, kad Rusijos veiksmai dar labiau sustiprino šios šalies tarptautinę izoliaciją - esą šalies ekonomika patiria recesiją, o vien per pirmąjį ketvirtį iš Maskvos iškeliavo 65 mlrd. JAV dolerių kapitalo.

„Rusijos invazija ir situacijos destabilizacija Rytų Ukrainoje yra tragedija ir Rusijos žmonėms: Rusijos Vyriausybė žengė žingsnį atgal kalbant apie demokratiją, įstatymo raidę, spaudos laisvę ir žmogaus teises“, - pabrėžė J.Bayley'is.

Jis taip pat tvirtino, kad Europa bei NATO narės „turi padėti padėti Ukrainai atsikratyti energetinės priklausomybės nuo Rusijos“.

Politikas ragino peržiūrėti ir pačių Europos valstybių energetikos prioritetus, diversifikuoti energetinius šaltinius bei padvigubinti savo pastangas energetinio efektyvumo srityje ir vystant europos vidinės energetikos ūkį bei infrastruktūrą.

Penktadienį Seime prasidėjo visą savaitgalį truksianti NATO Parlamentinės Asamblėjos pavasario sesija, į kurią susirinko per 600 dalyvių – parlamentarų iš 28 NATO valstybių narių, NATO PA asocijuotų narių, regioninių partnerių, delegacijų iš Europos Parlamento, įvairių tarptautinių organizacijų atstovų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

na manau

na manau portretas
degradams kaip anonizmas ramiai gyventi neisesi, nes nusikalteliams niekad nesbus ramu, jus visad padorus zmones bandys neutralizuoti, sekmes ruskio subinlaizy

Anonimas

Anonimas portretas
vel tie amerikonai lenda visur visame pasaulyje netaika tik jie daro kaip jie atsibodo neduoda ramiai gyvent
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių