Užgrobtas lėktuvas nusileido Kipre: užpuolikas suimtas

  • Teksto dydis:

Užgrobtas „EgyptAir“ lėktuvas nusileido Larnakos oro uoste Kipre. Egipto civilinės aviacijos valdybos savo pranešime nurodė, kad reiso MS181 laineriu „Airbus 737-800“ skrido 21 užsienietis, tarp jų aštuoni amerikiečiai, keturi olandai, keturi britai ir vienas prancūzas. Ministerija sakė, kad lėktuve iš viso buvo 88 keleiviai, tuo tarpu oro bendrovė „EgyptAir“ sakė jame buvo 55 keleiviai ir penki įgulos nariai.

Užgrobėjas suimtas

Vyras, kuris antradienį užgrobė oro bendrovės „EgyptAir“ lėktuvą ir privertė jį nusileisti Kipre, buvo suimtas pareigūnų, pranešė Kipro vyriausybės atstovas Nikas Kristodulidis (Nicos Christodoulides).

„Užgrobėjas ką tik buvo suimtas“, – N.Kristodulidis nurodė savo „Twitter“ pranešime, nepateikdamas daugiau detalių.

Vyras išlipo iš lėktuvo ir nuėjo asfaltu iškėlęs rankas prie jo laukiančių dviejų kovos su terorizmu policininkų, pranešė naujienų agentūros AFP reporteris.

Policininkai paguldė jį ant žemės ir kratė kokias dvi minutes, paskui nusivedė jį.

Užgrobdamas lėktuvą jis sakė esąs apsijuosęs sprogmenimis.

Paleisti keturi žmonės

Dar mažiausiai keturi žmonės paliko Kipre nusileidusį užgrobtą oro bendrovės „EgyptAir“ lainerį, o vienas iš jų išlipo per pilotų kabinos langą, pranešė vienas naujienų agentūros AFP korespondentas.

Trys kiti išėjo per pagrindines duris ir nulipo trapu.

Ginkluoti policininkai užėmė pozicijas prie beveik nebenaudojamų senųjų terminalo pastatų Larnakos oro uoste, kai išlipo tie keturi įkaitai.

Egipto pareigūnai anksčiau sakė, kad lėktuve buvo likęs septyni žmonės.

Kipro pareigūnai užgrobėją įvardijo kaip Seif Eldiną Mustafą (Seif Eldiną Mustafą). 

Ne terorizmas

Oro bendrovės „EgyptAir“ lainerio užgrobimas ir nutupdymas Kipre nesusijęs su terorizmu, antradienį paskelbė salos prezidentas Nikas Anastasiadis (Nicos Anastasiades).

„Šis užgrobimas nesusijęs su terorizmu“, – jis sakė per bendrą spaudos konferenciją su viešinčiu Europos Parlamento pirmininku Martinu Schultzu (Martinu Šulcu).

Prezidentas N.Anastasiadis per spaudos konferenciją taip pat sakė, kad Kipro vyriausybė padarė viską, ką galėjo, kad užtikrintų saugų keleivių paleidimą. Kaip pranešama, dauguma tame laineryje buvusių žmonių buvo paleisti.

Paklaustas apie pranešimus, kad užgrobėjas reikalauja susitikti su kipriete, N.Anastasiadis atsakė: „Visada esama moters“.

Vienas Kipro pareigūnas irgi sakė, kad įtariamas užgrobėjęs „regis (yra) įsimylėjęs“.

Pareigūnai Egipto oro uoste, iš kurio pakilo vėliau užgrobtas lėktuvas, sakė, kad pagrobėjas yra iš Egipto šiaurinio Aleksandrijos uostamiesčio ir turi dvigubą pilietybę – Egipto ir JAV.

Egipto pareigūnai lainerį užgrobusį asmenį įvardijo kaip veterinarą Ibrahimą Samahą.

Tačiau egiptietė, kuri sakėsi esanti I.Samahos žmona, tvirtino, kad pagrobėjas nėra jos vyras ir kad jis išvyko į Kairą, iš kur planuoja išskristi į Jungtines Valstijas ir dalyvauti vienoje konferencijoje.

Moteris, prisistačiusi kaip Nahla, sakė telefonu Egipto privačiai televizijai ONTV, kad jos vyras niekada nėra buvęs Kipre ir kad įtariamo užgrobėjo nuotraukoje, kurią parodė Egipto bei regioninės televizijos, matomas ne jos sutuoktinis. Vėliau Egipto valstybinė naujienų agentūra MENA nurodė kitą įtariamojo vardą.

Egipto vyriausybės atstovas Hossamas al Queishas (Hosamas Kveišas) taip pat sakė privačiai televizijai CBC, kad pareigūnai negali patvirtinti, ar užgrobėjas tikrai turi sprogmenų. Ankstesniame Egipto civilinės aviacijos ministerijos pranešime buvo nurodyta, kad tas vyras yra apsijuosęs diržu su sprogmenimis.

Egipto vyriausybės atstovas spaudai sakė, kad Kipre nutupdyto lėktuvo užgrobėjas iš pradžių norėjo skristi į Stambulą, bet orlaivio kapitonas jam pasakė, jog tokiam skrydžiui neužteks kuro.

H. al Queishas (Hosamas Kveišas) privačiai televizijai „CBC TV“ taip pat sakė, kad valdžia negali patvirtinti, jog užgrobėjas, įvardytas kaip I.Samaha, ant kūno turėjo sprogmenų.

Televizija parodė I.Samahos nuotrauką, kurioje šis vyras, manoma, matomas stovintis lėktuvo gale.

Nori susitikti su žmona

Egipto oro bendrovės „EgyptAir“ lėktuvą užgrobęs asmuo pareikalavo susitikti su skyrium gyvenančia žmona, pranešė šaltinis vyriausybėje.

Jis pridūrė, kad šioje Viduržemio jūros saloje gyvenanti moteris atvežta į oro uostą.

Šaltinis naujienų agentūrai AFP sakė, kad ta moteris gyvena netoli oro uosto esančiame Oroklinio kaime.

Reikalauja prieglobsčio 

Oro bendrovės „EgyptAir“ lėktuvą antradienį užgrobęs ir jį nusileisti Kipre privertęs asmuo pareikalavo prieglobsčio šioje Viduržemio jūros saloje, pranešė valstybinis radijas.

Tas vyras, kuris nėra egiptietis, paprašė vertėjo, kad perduotų savo reikalavimą, sakoma pranešime, kuriame daugiau detalių nenurodoma.

Pagal kitus pranešimus, pagrobėjas, kuris veikiausiai turėjo diržą su sprogmenimis, kuriuo pagrasino lėktuvo pilotui, yra Egipto pilietis.

Egipto valstybinė televizija paskelbė, kad lėktuvą užgrobė pavienis asmuo, kuris buvo įvardytas kaip Ibrahimas Samaha, bet daugiau detalių nebuvo atskleista.

Oro bendrovė nurodė, kad lėktuve tebelaikomi keturi keleiviai, kurie nėra Egipto piliečiai, taip lainerio įgulos nariai.

Laineris pakilo iš nedidelio Burg el Arabo oro uosto, esančio šalia Aleksandrijos. Skrydis iki sostinės paprastai trunka apie pusvalandį.

Šis incidentas tikriausiai iškels naujų klausimų dėl saugumo Egipto oro uostuose, praėjus penkiems mėnesiams po to, kai vienas Rusijos laineris sudužo Sinajaus pusiasalyje, kai pakilo iš Raudonosios jūros kurorto Šarm aš Šeicho.

Tąsyk žuvo 224 žmonės, o Rusija vėliau paskelbė, kad laineryje detonavo sprogstamasis užtaisas. Atsakomybę už Rusijos lėktuvo sunaikinimą prisiėmė džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“.

Uždarė oro uostą

Kipras antradienį uždarė Larnakos oro uostą po to, kai aviacijos bendrovės „EgyptAir“ lėktuvą užgrobęs asmuo privertė jį nutupdyti šioje rytinėje Viduržemio jūros saloje, pranešė oro uosto pareigūnai.

Skrydžiai į pietuose esančią Larnaką buvo nukreipti į vakarinį Pafo miestą, informavo pareigūnai po to, kai Egipto civilinės aviacijos pareigūnai pranešė, kad lainerį užgrobęs asmuo pagrasino detonuoti sprogmenis, kuriais jis esą apsijuosęs.

Paleido beveik visus įkaitus

Pagrobėjas kol kas nekėlė jokių reikalavimų, o vėliau leido visiems egiptiečiams keleiviams išlipti iš lėktuvo, sakoma Kipro valstybinės televizijos pranešime.

Vėliau buvo pranešta, kad užgrobtame laineryje liko tik keturi užsieniečiai ir įgulos nariai.

Tas oro bendrovės „Egypt Air“ lėktuvas „Airbus 737-800“ buvo užgrobtas pakeliui iš Egipto šiaurinio uostamiesčio Aleksandrijos į sostinę Kairą; jame buvo 81 žmogus, nurodė Egipto civilinės aviacijos tarnyba.

Oro bendrovė savo „Twitter“ pranešime parašė: „Mūsų reisas MS181 yra oficialiai užgrobtas; tuojau paskelbsime oficialų pranešimą.“

Larnakoje ši įkaitų krizė jau nebe pirmoji: 8-ame ir 9-ame dešimtmetyje į šį oro uostą buvo nukreipti keli užgrobti lėktuvai.

Pagrasino susisprogdinti

Asmuo, kuris antradienį užgrobė oro bendrovės „Egypt Air“ lėktuvą ir privertė jį nusileisti Kipre, pagrasino detonuoti diržą su sprogmenimis, kuriuo jis esą yra apsijuosęs, nurodė Egipto civilinės aviacijos ministerija.

„Airbus A-320“, kuriame yra 81 keleivis, skridęs iš Aleksandrijos į Kairą, buvo užgrobtas. Pilotas nurodė, kad vienas keleivis jam pasakė turintis diržą su sprogmenimis ir privertė lėktuvą nusileisti Larnakoje“, – sakoma ministerijos pranešime.

Kituose pranešimuose buvo nurodoma, kad tame lėktuve buvo 55 keleiviai ir 5–7 įgulos nariai.

Nusileido Kipre

Oro bendrovės „EgyptAir“ lėktuvas buvo užgrobtas ir nusileido Larnakos oro uoste Kipre, pranešė Egipto pareigūnai.

Tas lėktuvas buvo užgrobtas pakeliui iš Egipto šiaurinio Aleksandrijos uostamiesčio į sostinę Kairą.

Pagrobėjai susisiekė su oro dispečeriais 8 val. 30 min. vietos (7 val. 30 min. Lietuvos); lėktuvui leista nutūpti oro uoste 8 val. 50 min. (7 val. 50 min.), nurodė policija.

Pagrobėjai kol kas neiškėlė jokių reikalavimų, o į oro uostą buvo pasiųsta krizių valdymo komanda.

Vienas Kipro vyriausybės pareigūnas sakė, kad įtariama, jog lėktuve yra bomba.

Kitas Kipro pareigūnas sakė, kad „pagrobėjų veikiausiai yra daugiau negu vienas“. Pasak jo, jie nepateikė jokių reikalavimų, išskyrus prašymą atitraukti nuo lainerio policijos automobilius.

Egipto civilinės aviacijos valdybos pranešime sakoma, kad reiso MS181 laineryje „Airbus 737-800“ yra 55 keleiviai ir penki įgulos nariai. Anksčiau buvo skelbiama, kad įgulos narių yra septyni.


Šiame straipsnyje: Kipraslėktuvasužgrobimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

simas

simas portretas
Airbus 737-800 ? jus rimtai...? cia tas pats kas Toyota Golf....
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių