F. Mogherini: prie Rusijos esančiom NATO valstybėm reikia užtikrinti didesnį saugumą

  • Teksto dydis:

NATO šalims, kurios ribojasi su Rusija, reikia papildomų garantijų, kad jos bus ginamos Aljanso, padidėjus įtampai dėl Ukrainoje besivystančio karo, antradienį pareiškė būsimoji Europos Sąjungos (ES) diplomatijos vadovė Federica Mogherini (Federika Mogerini).

Rusija taip pat nebėra Bendrijos „strateginė partnerė“, pridūrė F.Mogherini, šiuo metu einanti Italijos užsienio reikalų ministrės pareigas, atsakydama į Europos Parlamento narių klausimus po to, kai šeštadienį buvo iškelta jos kandidatūra tapti ES išorės politikos vadove.

Atsakydama į abejones, ar jos pozicija yra „prorusiška, ar antirusiška“, F.Mogherini sakė, kad „tikrasis klausimas“ – kaip Europa palaikys demokratinius procesus Kijeve, taip pat politinį, o ne karinį sprendinį per konfliktą rytų Ukrainoje.

Vėliau F.Mogherini kreipėsi į rytines NATO nares – Lenkiją, Lietuvą, Latviją ir Estiją – susirūpinusias dėl didėjančių Rusijos pastangų stiprinti savo įtaką ir numanomos Maskvos intervencijos į Ukrainą, kuri nėra Aljanso narė.

„Visos Aljanso šalys, turinčios bendrą sieną su Rusija, turi būtų tikros, kad (NATO sutarties) 5-asis straipsnis nėra vien rašytinis tekstas – jos esama priemonių, kurių gali būti imtasi, siekiant užtikrinti jų saugumą“, – pabrėžė ji.

Vašingtono sutarties 5-asis straipsnis dėl kolektyvinės gynybos nurodo, kad ataka prieš bet kurią NATO narę būtų laikoma ataka prieš visą Aljansą.

F.Mogherini sakė sutinkanti su Vokietijos prezidento Joachimo Gaucko (Joachimo Gauko) pozicija, jog Rusija „faktiškai nutraukė savo partnerystę“ su Europa ir nori kurti naują tvarką.

„Dabar padėtis tokia, kad strateginė partnerystė baigėsi – aišku, kad ji baigėsi. Visų pirma tai buvo Maskvos pasirinkimas“, – pabrėžė ji.

„Manau, Rusija išliks strategine žaidėja regioniniuose ir pasauliniuose iššūkiuose, patinka mums tai ar ne – tačiau nemanau, kad ji tebėra strateginė partnerė“, – aiškino F.Mogherini.

Ji taip pat išreiškė viltį, kad Rusija „nuspręs grįžti atgal ir tapti strategine partnere ateityje, tačiau dabar tai nevyksta“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

cgjk

cgjk portretas
Mums nereikia tokiu partneriu, kuri siandien yra, o ryt jau ne.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių