Egipto teismas paliko galioti mirties bausmę nuteistiems už apsaugininko nužudymą

  • Teksto dydis:

Egipto teismas pirmadienį paliko galioti mirties bausmę devyniems nuteistiesiems, kurie buvo pripažinti kaltais dėl nuversto islamistų palaikomo prezidento Mohamedo Mursi (Mohamedo Mursio) teismui vadovusio teisėjo apsaugininko nužudymo.

Teismas paliko galioti mirties nuosprendžius nuteistiesiems už seržanto Abdallah Metwally (Abdalos Metvalio) nužudymą 2014 metų vasario mėnesį į šiaurę nuo Kairo esančiame Mansuros mieste.

Nužudytasis su grupe kitų pareigūnų saugojo M.Mursi teismui pirmininkavusio teisėjo namus. M.Mursi buvo teisiamas už pabėgimą iš kalėjimo per 2011 metų sukilimą, nuvertusį daug metų šalį valdžiusį prezidentą Hosni Mubaraką (Hosnį Mubaraką).

Liepos 9 dieną vykusiame teismo posėdyje už apsaugininko nužudymą mirties bausmės buvo skirtos 10 nuteistųjų, tačiau pirmadienį teismas bausmę vienam nuteistajam pakeitė, sušvelnindamas ją iki įkalinimo iki gyvos galvos.

Tuometinis kariuomenės vadas dabartinis prezidentas Abdel Fattah al Sisi (Abdel Fatahas Sisis) nuvertė M. Mursi 2013 metų liepą po masinių protestų, kurių dalyviai reikalavo pasitraukti per metus šalį suskaldžiusį prezidentą.

Nuo to laiko A.F.Sisi ėmėsi susidorojimo su M. Mursi šalininkais, iš kurių, „Human Rights Watch“ duomenimis, 1,4 tūkst. buvo nužudyti, daugiau nei 40 tūkstančių uždaryti už grotų ir šimtams skirta mirties bausmė.

M.Mursi taip pat paskelbtas mirties nuosprendis.

Vėliau kasacinis teismas yra panaikinęs ne vieną dešimtį mirties bausmių.

Keršydami už valdžios susidorojimą kovotojai rengia išpuolius, per kuriuos jau žuvo šimtai karių ir policijos pareigūnų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių