Bostono sprogdintojo likimas perduodamas į prisiekusiųjų rankas

  • Teksto dydis:

Bostono sprogdintojo Džocharo Carnajevo likimas antradienį bus perduotas į prisiekusiųjų rankas, kai jie pradės svarstyti, ar tas 21 metų natūralizuotas JAV pilietis yra kaltas dėl 2013-aisiais įvykdytos kruvinos atakos.

Trys žmonės žuvo, o dar 264 buvo sužeisti detonavus dviem savadarbiams sprogstamiesiems užtaisams netoli finišo linijos per 2013 metų balandžio 15 dieną vykusį kasmetinį Bostono maratoną. Tas išpuolis buvo didžiausias Jungtinėse Valstijose nuo 2001 metų rugsėjo 11-osios teroro atakų Niujorke, Vašingtone ir Pensilvanijoje.

Vyriausybės prokurorai vaizdavo šį čečėnų kilmės musulmoną imigrantą, tapusį JAV piliečiu 2012 metais, kaip užkietėjusį teroristą, kuris kartu su vyresniu broliu įvykdė tuos sprogdinimus, siekdamas perkelti džihadą į tą šiaurės rytinį JAV miestą ir nubausti Jungtines Valstijas.

Dž.Carnajevo advokatai pripažįsta, kad jis padėjo vieną iš bombų, tačiau tebuvo neryžtingas bendrininkas, bauginimais arba manipuliuojant įtrauktas į šį nusikaltimą savo brolio, kuris buvo daug radikalesnių pažiūrų.

Nuo antradienio prisiekusieji spręs, ar Dž.Carnajevas yra kaltas pagal 30 kaltinimų dėl Bostono maratono sprogdinimų ir vėlesnio policininko nužudymo, automobilio nuvarymo ir susišaudymo su pareigūnais, kai broliai mėgino pasprukti.

Pagal 17 iš tų kaltinimų gali būti skirta mirties bausmė.

Pirmasis etapas jau mėnesį trunkančiame bylos nagrinėjime baigėsi pirmadienį, kai prokurorai ir advokatai pateikė baigiamuosius argumentus, o federalinis teisėjas George'as O'Toole'as (Džordžas O'Tulas) surengė ilgą instruktažą prisiekusiesiems.

Jeigu Dž.Carnajevas bus pripažintas kaltu, byloje prasidės antrasis etapas, kai prisiekusieji spręs, ar jam turi būti įvykdyta egzekucija, ar skirtas laisvės atėmimas iki gyvos galvos be teisės sušvelninti bausmę. Šie bausmės pasirinkimai yra vieninteliai.

Prokurorai per keturias savaites trukusį bylos nagrinėjimą iškvietė 92 liudininkus, siekdami įrodyti, kad Dž.Carnajevas buvo aktyvus ir ne mažiau ryžtingas sprogdintojas negu jo vyresnis brolis Tamerlanas, kuris buvo nukautas policijos per gaudynes.

„Jis norėjo terorizuoti šią šalį. Jis norėjo nubausti Ameriką už tai, ką ji daro jo žmonėms“, – federalinio prokuroro padėjėjas Aloke'as Chakravarty (Alokas Čakravartis) sakė teismui pirmadienį paskelbtoje jaudinamojoje baigiamojoje kalboje.

„Tą dieną jie jautėsi esantys kariai, mudžahidai – ir jie atnešė savo kovą į Bostoną“, – pridūrė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių