Žiniasklaida: T. A. Ghebreyesusas ketina siekti antros kadencijos PSO vadovo poste

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas, tapęs agentūros kovos su pandemija veidu, ketina siekti antros kadencijos šiame poste, pirmadienį pranešė naujienų portalas „Stat News“.

Buvęs Etiopijos sveikatos ir užsienio reikalų ministras kol kas viešai nepareiškė savo ambicijų siekti dar vienos kadencijos. Tačiau vienas jam artimas šaltinis „Stat News“ teigė, kad PSO vadovas ketina siekti perrinkimo, kai kitąmet pasibaigs jo kadencija.

PSO, kai su ja susisiekė naujienų agentūra AFP, nekomentavo, ar T. A. Ghebreyesusas iš tiesų sieks antros kadencijos. Praėjusį mėnesį prasidėjo kandidatų siūlymas į organizacijos vadovo pareigas.

T. A. Ghebreyesusas eiti PSO vadovo pareigas išrinktas 2017 m. Jis tapo pirmuoju afrikiečiu, perėmusiu JT sveikatos agentūros vairą. PSO vadovai gali eiti daugiausiai dvi penkerių metų trukmės kadencijas ir juos kaskart turi išrinkti PSO šalys narės.

T. A. Ghebreyesusas pakliuvo į pasaulio akiratį, kai kilo kelios didžiulio masto visuomenės sveikatos krizės – labiausiai pažymėtina koronaviruso pandemija, tačiau ir keli nauji Ebolos protrūkiai Afrikoje.

PSO atsidūrė pastangų koordinuoti atsaką į koronaviruso pandemiją centre.

Nors organizacijos tvarkymasis su krize iki šiol buvo plačiai giriamas, agentūros taip pat neaplenkė ir arši kritika, kurios daugiausiai kliuvo iš buvusio JAV prezidento Donaldo Trumpo administracijos.

D. Trumpas kaltino PSO, esą ši yra Kinijos marionetė, ir protestuodamas prieš tai pradėjo JAV atitraukimą iš organizacijos. Tačiau šį sprendimą netrukus po savo kadencijos pradžios atšaukė naujasis JAV prezidentas Joe Bidenas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių