Viduržemio jūroje aptiktas seniai dingęs prancūzų povandeninis laivas

Viduržemio jūroje buvo aptiktas 1968-aisiais be pėdsakų dingęs prancūzų povandeninis laivas, pirmadienį pranešė Prancūzijos gynybos ministrė Florence Parly (Florans Parli).

„Tai – sėkmė, palengvėjimas ir technikos pasiekimas“, – parašė ministrė socialiniame tinkle „Twitter“, pranešusi, kad buvo surastas povandeninis laivas „Minerve“. Šis laivas, kuriame buvo 52 jūreiviai, dingo netoli Tulono uostamiesčio pietinėje Prancūzijos pakrantėje.

„Galvoju apie šeimas, kurios taip ilgai laukė šios akimirkos“, – pabrėžė F. Parly.

„Minerve“ su 52 jūreivių įgula dingo prie Prancūzijos pietinės pakrantės 1968 metų sausio 17 dieną.

Nepaisant nuo tų metų rengtų paieškos operacijų, aparatas buvo rastas tik dabar.

F. Parly šių metų pradžioje paskelbė, kad pradedama nauja paieškos misija, pasitelkiant šiuolaikines technologijas ir laivus. Ji buvo surengta žuvusių jūreivių šeimoms vėl pareikalavus rasti jų artimųjų palaikus.

Specialistų komanda sukūrė potvynių ir atoslūgių bei srovių  Viduržemio jūros vakarinėje akvatorijoje modelius, taip pat vėl išanalizavo incidento laikais surinktą medžiagą, tokią kaip seisminių duomenų ataskaitos, rodančios, kad povandeninis laivas veikiausiai sprogo įsirėžęs į jūros dugną.

Vis tik povandeninį laivą galiausiai rado privačiai JAV bendrovei „Ocean Infinity“ priklausantis laivas, aptikęs „Minerve“ už 45 km nuo Tulono, 2 370 m gylyje, naujienų agentūrai AFP sakė vienas aukšto rango Prancūzijos laivyno karininkas.

Laivas „Seabed Constructor“ tą vietą rado praėjusį antradienį, su anonimiškumo sąlyga atskleidė karininkas.

„Seabed Construction“ įgulai pernai lapkritį taip pat pavyko rasti argentiniečių povandeninį laivą „San Juan“, metais anksčiau dingusį Atlanto vandenyne.

Jūros paslaptis

Nelaimingo atsitikimo „Minerve“ priežastis taip ir nebuvo paskelbta.

Ekspertai spėliojo, kad nelaimė galėjo įvykti dėl aparato vairų gedimų, susidūrimo su kitu laivu, raketos arba torpedos sprogimo, deguonies tiekimo sistemų gedimo.

XX amžiaus 7-asis dešimtmetis buvo pavojingi laikai povandeninių laivų įguloms – tą laikotarpį visame pasaulyje buvo pranešta apie daugybę nelaimingų atsitikimų.

1963 metų balandį amerikiečių atominis povandeninis laivas „USS Threshner“ su 129 žmonėmis nuskendo netoli JAV Menkių kyšulio. Praėjus penkeriems metams Atlanto vandenyne nuskendo amerikiečių „USS Scorpion“; tąsyk gyvybių neteko 99 žmonės.

1968 metais Ramiojo vandenyno šiaurėje dingo trimis branduolinėmis raketomis ginkluotas Sovietų Sąjungos povandeninis laivas K-129. Jis buvo rastas 1974 metais per slaptą JAV operaciją.

1968 metais taip pat nuskendo „Dakar“ – pirmą kartą į jūrą išplaukęs izraeliečių povandeninis laivas su 69 įgulos nariais. Šis dingęs aparatas buvo rastas tik 1999 metais prie Graikijai priklausančio Kretos salos krantų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
NEGI 'nusipelniusiems' jūreiviai rūpi?.. :s

Jūreivis

Jūreivis portretas
Dingo 1968 metais su 52 jūreiviais. Dabar išplaukė į paviršių! „Tai – sėkmė, palengvėjimas ir technikos pasiekimas“, – parašė ministrė socialiniame tinkle „Twitter“. O kur 52 jūreiviai?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių