Venesuela sulaukė pirmos Raudonojo Kryžiaus pagalbos siuntos

  • Teksto dydis:

Pirmoji Raudonojo Kryžiaus humanitarinės pagalbos siunta antradienį pasiekė politinės krizės ištiktą Venesuelą, prezidento Nicolas Maduro (Nikolo Maduro) vyriausybei sutikus priimti tarptautinę pagalbą.

Pirmoji siunta buvo atskraidinta į Karakasą aptarnaujantį Maiketijos tarptautinį oro uostą. Joje yra būtiniausių „medikamentų ir medicininių prekių“, patvirtino pareigūnas, kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga.

Dėl daugiau nei ketverius metus trunkančios ekonomikos recesijos Venesueloje stinga būtiniausių prekių, maisto produktų ir medicinos priemonių.

Jungtinių Tautų duomenimis, skubios pagalbos reikia maždaug ketvirtadaliui iš 30 mln. šalies gyventojų.

Praėjusią savaitę N. Maduro susitiko su Tarptautinio Raudonojo Kryžiaus Komiteto (TRKK) vadovu ir sutiko įsileisti humanitarinę pagalbą.

Ginčas dėl humanitarinės pagalbos nuo nepritekliaus kenčiantiems Venesuelos gyventojams priėmimo atsidūrė N. Maduro ir Nacionalinio Susirinkimo pirmininko  Juano Guaido (Chuano Gvaido) kovos dėl valdžios centre. Sausio mėnesį J. Guaido pasiskelbė laikinuoju šalies prezidentu ir nuo to laiko jį pripažino daugiau nei 50 valstybių, įskaitant Jungtines Valstijas.

Tačiau, nepaisant vykdytos didžiulės kampanijos, J.Guido nepavyko atidaryti sieną ir įsileisti gyventojams gyvybiškai reikalingą humanitarinę pagalbą. Šios siuntos buvo laikomos Kolumbijoje, nes N. Madurui ištikimybę išsaugojusi kariuomenė blokavo sienos perėjas.

N. Maduro tvirtino, kad ši humanitarinė pagalba tėra dūmų uždanga JAV vadovaujamai invazijai į šalį pridengti.

Socialiniuose tinkluose antradienį pasirodė nuotraukų, kuriose matyti, kaip Maiketijos tarptautiniame oro uoste keltuvai kelia kartonines dėžes su Raudonojo Kryžiaus ir Raudonojo Pusmėnulio simboliais.

N. Maduro ilgai neigė, kad Venesuela kenčia nuo humanitarinės krizės. Dėl naftos eksportu paremtos Pietų Amerikos ekonomikos problemų jis kaltino Jungtinių Valstijų sankcijas.

Tačiau praėjusią savaitę kalbėdamas per nacionalinę televiziją ir radiją N. Maduro pareiškė, kad jo vyriausybė ir TRKK susitarė „dirbti kartu su JT agentūromis, kad Venesuelą pasiektų visa humanitarinė pagalba, kurią galima įvežti“.

Tuo metu J. Guaido tvirtina, kad šalį ištikusių problemų priežastis yra korupcija ir blogas valdymas.

Praėjusį mėnesį TRKK pranešė, kad balandžio pradžioje pradės pirmąjį humanitarinės pagalbos paskirstymo etapą 650 tūkst. žmonių.

JT ataskaitoje sakoma, kad 3,7 mln. žmonių kenčia dėl maisto stygiaus, o mažiausiai 22 proc. jaunesnių nei 5 metų amžiaus vaikų patiria ilgalaikį neprievalgį.

JT duomenimis, nuo 2015 metų Venesuelą paliko daugiau nei 2,7 mln. gyventojų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių