V. Putinas: Rusijos ir Baltarusijos integracija nepriklauso nuo vidaus politikos padėties

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pareiškė, kad naujus Rusijos ir Baltarusijos Sąjunginės valstybės integracijos veiksmus lemia ne politinė padėtis abiejose šalyse, o sveikas protas.

„Pasirašomas dokumentas, dėl kurio šiandien surinkome – o tai rimtas žingsnis į priekį – visiškai nesusijęs su vidaus politikos darbotvarke mūsų šalyse,  tiesiog susijęs su būtinybe efektyviai valdyti mūsų ekonomikas ir kurti konkurencinį pranašumą, kad būtų padidintas mūsų darbo efektyvumas, kuriuo galiausiai siekiama pagerinti mūsų piliečių gerovę“, – sakė V. Putinas, baigdamas Rusijos ir Baltarusijos Sąjunginės valstybės Aukščiausiosios valstybės tarybos posėdį.

Rusijos lyderis taip pat pažadėjo paremti Baltarusijos autoritarinį prezidentą Aliaksandrą Lukašenką, šiam patiriant užsienio „kišimąsi“.

Kalbėdamas per vaizdo ryšiu vykusį susitikimą su A. Lukašenka, V. Putinas gyrė dvišalius ryšius ir žadėjo, kad Maskva toliau rems A. Lukašenko, kuris tampa vis labiau izoliuotas dėl represijų prieš savo šalies pilietinę visuomenę ir nepriklausomą žiniasklaidą.

„Mes kartu priešinsimės bet kokiems mėginimams kištis į mūsų suverenių valstybių reikalus, ir Rusija, be abejo, toliau palaikys brolišką baltarusių tautą – dėl to nekyla jokių abejonių“, – V. Putinas sakė viešėdamas Rusijos aneksuoto Krymo pusiasalio mieste Sevastopolyje.

Rusijos ir Baltarusijos prezidentai ketvirtadienį patvirtino pagrindines Sąjunginės valstybės steigimo sutarties nuostatų įgyvendinimo kryptis, įskaitant 28 sąjungines programas, taip pat atnaujintą karinę doktriną ir Sąjunginės valstybės politikos koncepciją.

Ketvirtadienį pasirašytuose susitarimuose pagrindinis dėmesys skiriamas ekonominiams ir reguliavimo klausimams, įskaitant bendrą mokesčių, bankininkystės, pramonės, žemės ūkio ir energetikos politiką.

Dokumentuose kol kas neužsimenama apie sudėtingesnius politinės integracijos klausimus, tokius kaip ilgalaikiai planai dėl bendro parlamento ar valiutos.

V. Putinas yra pagrindinis A. Lukašenkos politinis rėmėjas, ilgamečiam autoritariniam Baltarusijos lyderiui patiriant tarptautinės bendruomenės spaudimą po brutalaus susidorojimo su opozicija.

Baltarusijos valdžia suėmė ir įkalino tūkstančius žmonių po anksčiau nematytų antivyriausybinių protestų, kilusių A. Lukašenkai pasiskelbus pergalę 2020 metų rugpjūčio prezidento rinkimuose, kuriuos opozicija ir Vakarų šalys laiko suklastotais.

Ketvirtadienį A. Lukašenka padėkojo V. Putinui už jo paramą sakydamas: „Neregėtas išorinis spaudimas tapo rimtu išbandymu mūsų šalių santykių stiprumui. Galime drąsiai teigti, kad tą išbandymą išlaikėme.“

Prieš abiejų lyderių susitikimą pasirodė pranešimų apie tarp jų tvyrančią įtampą. Prieš pasirašydamas dokumentus A. Lukašenka pajuokavo, kad kai kas Rusijoje abejojo, „ar mes pasirašysime, ar ne“.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

kotas

kotas portretas
Bręsta revoliuciniai judėjimai Rusijoje, kurie persimes ir į Baltarusią ir vienvaldžių diktatorių laukia caro Nikolajaus lpkimas.

Valdas

Valdas portretas
Anonimas,ir tas kitas gaidys,lai vieną kartą nuciulpia vienas kitam,-politolagai susikti

Rus

Rus portretas
Kur tie Lietuvos subininiai su Kubos šaika, ka norejot ta ir gavot dar šalia sienos tuo pačiu ateis rusu armija, Tai reiškia kad ožiai neturi mastymo, va dabar Gabris gales deretis gaus per vepšnas ir tyles subines surauke, geda prarado kaimyna visais aspektais.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių