V. Dombrovskis: ES arčiau susitarimų dėl embargo rusiškai naftai nei dujoms

Europos Sąjunga yra arčiau politinio susitarimo dėl embargo rusiškai naftai, bet ne gamtinėms dujoms, pareiškė Europos Komisijos vicepirmininkas ir prekybos komisaras Valdis Dombrovskis.

Jis sakė, kad Europos Komisija šiuo metu rengia naują sankcijų Rusijai paketą, kuris apima naftos tiekimą, tai yra galimybę atsisakyti rusiškos naftos arba papildomų tarifų ar mokesčių jai įvedimą.

„Techniškai vertinimai jau atlikti, tačiau sprendimams dėl sankcijų reikia vienbalsio ES valstybių narių pritarimo. Vyksta labai intensyvios politinės konsultacijos“, – kalbėjo V. Dombrovskis.

Paklaustas apie galimybę įvesti embargą rusiškoms gamtinėms dujoms, V. Dombrovskis atsakė: „Absoliučiai visi sprendimai yra įmanomi. Neatmetame jokių galimų sankcijų mechanizmų. Kita vertus, reikia pripažinti, kad politinis susitarimas arčiau klausimui dėl naftos“.

Jis pabrėžė, kad nepaisant to, kokie politiniai sprendimai bus priimti dėl naujų sankcijų, ES deda daug pastangų, kad greičiau atsisakytų rusiškų energijos išteklių, o Europos priklausomybė nuo šios valstybės tiekiamų gamtinių dujų iki šių metų pabaigos gali sumažėti dviem trečdaliais.

V. Dombrovskis priminė, kad nuspręsta, jog iki kito šildymo sezono pradžios dujų saugyklos Europoje turi būti užpildytos bent 85 proc., o artimiausiais metais – 90 proc., siekiant užkirsti kelią galimoms Rusijos dujų monopolininko „Gazprom“ manipuliacijoms.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeDujosRusijadujų embargasnafta

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių