UR ministras: Vengrija nepritaria neįgyvendinamam planui

Vengrija antradienį balsavo prieš Europos Sąjungos siūlymą mažinti dujų suvartojimą ir pavadino šį planą „neįgyvendinamu“.

„Mes vieninteliai parodėme, kad balsuojame prieš – tai yra Vengrija balsuoja prieš šį dekretą, nes šiuo dekretu visiškai ignoruojami Vengrijos žmonių interesai“, – Briuselyje sakė užsienio reikalų ministras Peteris Szijjarto (Pėteris Sijartas).

„Tai nepateisinamas, nenaudingas, neįgyvendinamas ir žalingas pasiūlymas“, – sakė jis žurnalistams po to, kai ES energetikos ministrai patvirtino minėtą pasiūlymą.

Vengrija buvo vienintelė valstybė narė, pasipriešinusi šiam planui, kuris buvo priimtas balsų dauguma.

Plane 27 bloko valstybių narių prašoma nuo kito mėnesio pradžios iki kitų metų kovo pabaigos savo noru sumažinti dujų vartojimą 15 proc., palyginti su pastarųjų penkerių metų to paties laikotarpio vidurkiu.

Rusija nutraukė arba sumažino dujų tiekimą kelioms ES šalims dėl įvairių priežasčių, kurios Europoje laikomos pretekstu atkeršyti už Rusijai įvestas sankcijas dėl Kremliaus pajėgų invazijos į Ukrainą.

„Siekdamos didinti ES energijos tiekimo saugumą, valstybės narės šiandien pasiekė politinį susitarimą dėl savanoriško gamtinių dujų paklausos sumažinimo 15 proc. šią žiemą“, – pranešė Europos Sąjungos Taryba.

„Tarybos reglamente taip pat numatoma galimybė paskelbti „Sąjungos pavojų“ dėl tiekimo saugumo ir tokiu atveju dujų paklausos mažinimas būtų privalomas“, – rašoma pranešime.

Tačiau P. Szijjarto pareiškė, jog „teisinis pagrindas dekreto, kuriuo nusprendžiama, kiek valstybės narės gali suvartoti iš kurio tiekėjo, geriausiu atveju yra abejotinas“.

„Ar kas nors Briuselyje paaiškins vengrams, kaip Vengrijos gyventojai ar įmonės negalės naudotis dujomis, kol Vengrijoje bus dujų? Visa tai akivaizdi nesąmonė“, – sakė jis.

Vengrija, kuri yra labai priklausoma nuo Rusijos naftos ir dujų, šį mėnesį dėl energetinės krizės paskelbė „pavojingą padėtį“. Šiuo metu Vengrija iš Rusijos importuoja 65 proc. naftos ir 80 proc. dujų.

Praėjusią savaitę P. Szijjarto lankėsi Maskvoje ir tarėsi dėl papildomų 700 mln. kubinių metrų gamtinių dujų pirkimo.

Remiantis Vengrijos gamtinių dujų vamzdynų operatorės FGSZ duomenimis, šis kiekis sudaro apie 6,7 proc.  Vengrijos gamtinių dujų suvartojimo 2020 metais.

 


Šiame straipsnyje: VengrijaESPeteris Szijjarto

NAUJAUSI KOMENTARAI

Vengrų prekės yra puikios

Vengrų prekės yra puikios portretas
Gerbiu turinčius nuomonę ir neprisitaikėlius. O visa kita...subinlaižių choras.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių