Ukrainos teismas sprendžia buvusio prezidento P. Porošenkos likimą

Buvęs Ukrainos lyderis Petro Porošenka ketvirtadienį stojęs prieš teismą pasmerkė jam daromą politinį spaudimą, netikėtai besirutuliojantiems įvykiams keliant Vakarų susirūpinimą.

Ukrainos pareigūnai atlieka daugiau nei dešimt baudžiamųjų tyrimų, su kuriais, kaip įtariama, gali būti susijęs 54 metų buvęs Ukrainos prezidentas.

Praėjusią savaitę Valstybinis tyrimų biuras (DBR) pranešė, kad P. Porošenka yra įtariamas „paskelbęs aiškiai nusikalstamą įsaką“ ir „paskatinęs pareigūną... viršyti savo įgaliojimus“.

Tyrėjai daugiau tyrimo detalių neatskleidė, tačiau P. Porošenka sako, kad ši byla yra susijusi su Ukrainos užsienio žvalgybos vadovo pavaduotojo paskyrimu 2018 metais.

Ši byla yra pirmoji, kurioje P. Porošenka oficialiai įvardinamas kaip įtariamasis.

Jis savo kaltę neigia.

Kijeve prie Pečersko apygardos teismo ketvirtadienį susirinko šimtai P. Porošenkos šalininkų. Daugelis jų skandavo P. Porošenkos vardą.

P. Porošenka, kuris šiuo metu yra parlamentaras, kreipėsi į savo šalininkus, įskaitant savo partijos narius, pavadindamas jam daromą spaudimą „beverčių žmonių kerštu“. 

Tikėtasi, kad prokurorai pareikalaus P. Porošenkos arešto, tačiau jie paprašė kitų ikiteisminių kardomųjų priemonių, dėl kurių buvęs šalies vadovas negalės išvykti iš šalies, kol vyksta tyrimas. 

2019 metų balandį vykusiuose prezidento rinkimuose P. Porošenka pralaimėjo patirties politikoje neturėjusiam komikui Volodymyrui Zelenskiui.

V. Zelenskis pažadėjo išrauti įsišaknijusią korupciją ir pradėti tyrimus prieš buvusios administracijos pareigūnus.

P. Porošenkos prezidentavimo metais Ukraina stojo į provakarietišką kursą, tačiau jo kritikai jį kaltina nesusidorojus su korupcija ir skurdu šalyje.

Dabar jis yra liaudies deputatas parlamente, kuriame daugumą sudaro valdančiosios V. Zelenskio partijos nariai.

Vakarų pareigūnai reiškia susirūpinimą dėl šios bylos.

„Visi demokratijos piliečiai nusipelnė, kad su jais būtų elgiamasi vienodai ir teisingai pagal įstatymą“, – sakoma JAV ambasados Ukrainoje pareiškime socialiniame tinkle „Facebook“.

„Teisingumo sistema neturėtų būti naudojama politinių sąskaitų suvedinėjimo tikslais“, – nurodoma komentare.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

jooo

jooo portretas
si nusikalteli lietuviska prazidentura turetu apginti. Juk is ten ,,ejo,, jo rezimo palaikymas???

Nuomonė

Nuomonė portretas
Geriausia būtų jį viešai pakarti. Nusipelnė.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių