Ukrainos prezidentas nusivylęs ETPA sprendimu leisti sugrįžti Rusijos delegacijai

  • Teksto dydis:

Europos Tarybos Parlamentinės Asamblėjos (ETPA) priimta rezoliucija, sudaranti sąlygas Rusijos delegacijai grįžti į šią organizaciją, yra neleistina nuolaida Rusijai, antradienį pareiškė Ukrainos užsienio reikalų ministerija.

„Esu nusivylęs ETPA sprendimu be jokių suvaržymų patvirtinti Rusijos delegacijos įgaliojimus. Praėjusią savaitę asmeniškai aptariau šį klausimą su Prancūzijos prezidentu ir Vokietijos kanclere“, – socialiniame tinkle „Facebook“ parašė V. Zelenskis.

„Mėginau įtikinti poną (Emmanuelį) Macrona (Emanuelį Makroną) ir ponią (Angelą) Merkel, kad Rusijos delegacijos sugrįžimas į ETPA galėtų būti įmanomas tik šiai šaliai įvykdžius pagrindinius Asamblėjos reikalavimus. Gaila, kad mūsų partneriai Europoje mūsų neišgirdo ir pasielgė kitaip“, – pridūrė Ukrainos vadovas.

Jis padėkojo Aukščiausiosios Rados delegacijai ETPA ir Ukrainą remiančioms užsienio valstybių delegacijoms už palaikymą Kijevo pozicijai šiuo klausimu.

V. Zelenskis taip pat iškėlė klausimą, kokiais motyvais vadovavosi už Rusijos sugrąžinimą balsavusios šalys.

„Tikiuosi, jog kalbant apie demokratinių vertybių gynimą nebūta minčių apie materialines vertybes“, – rašė prezidentas.

„Dar norėčiau matyti, kaip palaikiusieji Rusijos delegacijos sugrįžimą į Asamblėją – jau 70 metų teisės viršenybę Europoje ginančią organizaciją – sieks ir reikalaus kito sugrįžimo: į nelaisvę paimtų ukrainiečių jūreivių“, – pažymėjo V. Zelenskis.

„Primenu, kad antradienį, birželio 25-ąją, baigiasi terminas įgyvendinti Tarptautinio jūrų teisės tribunolo sprendimą šiuo klausimu. Nekantriai laukiame, kaip bus realiai įgyvendintos garsiai deklaruojamos nuostatos dėl teisės viršenybės“, – pridūrė jis.

Prieš penkerius metus dėl neteisėtos Ukrainai priklausančio Krymo aneksijos iš Rusijos buvo atimtos balsavimo teisės Europos Tarybos parlamentarų forume, taip pat apriboti kiti įgaliojimai. Protestuodama Rusijos delegacija atsisakė dalyvauti Asamblėjos sesijose, vykstančiose keturis kartus per metus.

Antradienio naktį ETPA priėmė rezoliuciją, sudarančią sąlygas Rusijos delegacijai grįžti į šią instituciją. Nepaisydami griežtų Ukrainos protestų 118 parlamentarų iš Europos Tarybai priklausančių valstybių nusprendė, kad Rusija gali atsiųsti savo įstatymų leidėjų delegaciją. Per balsavimą prieš Rusijos grąžinimą pasisakė 62 ETPA nariai, dešimt – susilaikė.

Antradienį Rusijos delegacijos įgaliojimai ETPA buvo užginčyti, jų patvirtinimas atidėtas parai. Tai reiškia, kad Rusijos delegacija galės dirbti posėdžių salėje kaip ir visos kitos delegacijos, bet negalės balsuoti klausimais, susijusiais su jos įgaliojimais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

o kam

o kam portretas
haholai reikalingi,europai ,ar amerikai… ?

kad

kad portretas
ne neleidžia, o prašo sugrįžti ruskius, kurie ir patys jau nenori ten būti, o gal ir jau nebus, nes pastoviai yra puolami, beje didelę tos organizacijos biudžeto jie sumoka, dėl tų pinigų stigiaus jie tikriausiai ir kviečiami
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių