Ukrainos pareigūnė: sėkmė olimpiadoje turi milžinišką emocinį poveikį

Ukrainos sėkmė iškovoti tris olimpinius lengvosios atletikos medalius turi „sprogstamąjį emocinį poveikį“ ir primena pasauliui, kad karas su Rusija vis dar tęsiasi, naujienų agentūrai AFP sakė šalies lengvosios atletikos federacijos prezidentės pareigas einanti Olha Saladucha.

Ukraina džiaugėsi „supersekmadieniu“, kai Jaroslavai Mahučich atiteko auksas šuolio į aukštį rungtyje, o Irynai Heraščenko – bronza.

Po kelių minučių Mychaila Kochanas užėmė trečiąją vietą vyrų kūjo metimo rungtyje.

„Kai per vieną vakarą iškovojamos trys pergalės, tai sukelia sprogstamąjį emocinį efektą“, – AFP sekmadienį sakė 2011 metų pasaulio trišuolio čempionė O. Saladucha.

Ukraina Paryžiaus olimpinėse žaidynėse iš viso yra iškovojusi 12 medalių: tris aukso, penkis sidabro ir keturis bronzos.

Rusijos sukeltas plataus masto karas Ukrainoje tęsiasi jau dvejus su puse metų.

Kiekviena olimpinė pergalė atkreipia dėmesį į mūsų šalį

Tarp tūkstančių žuvusiųjų yra beveik 500 sportininkų ir trenerių. Apie 520 sporto objektų buvo apgadinti arba sunaikinti.

„Ukraina kariauja sunkų ir varginantį karą su žiauriu priešu. Šiuo metu labai svarbu jausti, kad mums sekasi mūšio lauke ir taikiame gyvenime, įskaitant sportą“, – pridūrė O. Saladucha.

41 metų sporto pareigūnė, kuri taip pat yra Ukrainos parlamento narė, teigė, kad tokie momentai yra labai svarbūs norint išlaikyti karą dėmesio centre.

„Kiekviena olimpinė pergalė atkreipia dėmesį į mūsų šalį“, – pabrėžė ji.

„Niekam ne paslaptis, kad žmonės visame pasaulyje nebesidomi karo įvykiais taip atidžiai, kaip pirmaisiais metais, – kalbėjo O. Saladucha. – Kai skamba Ukrainos himnas ir pakeliama mūsų vėliava, primename pasauliui, kad mūsų kova tęsiasi ir kad mums reikia solidarumo.“

22 metų J. Mahučich savo auksą skyrė žuvusiems sportininkams ir treneriams.

„Sportininkų ir trenerių netektis taip pat reiškia prarastas galimybes Ukrainos sporto ateičiai“, – pridūrė O. Saladucha.

„Kiekvieno sportininko ugdymas reikalauja didelių investicijų – ne tik finansinių, bet ir fizinių bei emocinių pastangų, taip pat laiko, – teigė ji. – Kai Rusija žudo mūsų sportininkus, kartu su jais žūsta ir dalis mūsų potencialo.“

„Papildoma motyvacija“

O. Saladuchos teigimu, nuostoliai turi ir kitų šalutinių padarinių.

„Nebus pasiektas kieno nors rekordas, nebus pasiekta kieno nors pergalė čempionate ar olimpinėse žaidynėse, nebus sukurta nauja sporto mokykla“, – kalbėjo ji.

„Visa tai sunku priimti kaip realybę“, – sakė pareigūnė.

O. Saladucha sakė, kad žavisi ukrainiečiais, kurie nuo 2022 metų iškovoja medalius tarptautiniuose sporto renginiuose.

„Ukrainos sportas iš esmės yra nelygiavertėje padėtyje, palyginti su kitų šalių, kuriose nevyksta karas, sportu“, – sakė ji.

„Dėl to kiekviena pergalė mums yra dar vertingesnė, – kalbėjo moteris. – Mūsų sportininkai treniruojasi bombardavimų grėsmėje, daugelis buvo priversti bėgti iš okupuotų ir aktyvių kovų zonų.“

„Natūralu, kad šis didžiulis stresas turi įtakos jų pasirodymui. Todėl esu nepaprastai dėkinga kiekvienam sportininkui, kuris pateko į olimpines žaidynes, – pabrėžė ji. – Jau vien tai yra didžiulis žygdarbis ir pasiekimas.“

Nepaisant sudėtingų aplinkybių, O. Saladucha optimistiškai kalba apie Ukrainos lengvosios atletikos ateitį.

„Ukrainos sportui prireiks daug laiko, kad įveiktų karo padarinius“, – sakė ji.

„Suprantame, kad bus sunku, bet nepasiduodame. Priešingai, tai suteikia mums papildomos motyvacijos veikti“, – tęsė Ukrainos lengvosios atletikos federacijos vadovė.

O. Saladucha pridūrė, kad vyriausybė supranta, jog sportas yra neatsiejamas nuo to, kad apie Ukrainą būtų nuolat kalbama pasaulyje.

„Sporto atstatymas bus bendro šalies atstatymo dalis“, – sakė ji.

„Visuomenė ir valstybė sutaria, kad sportą reikia atgaivinti ir plėtoti, – nurodė O. Saladucha. – Štai kodėl ukrainiečiai nusiteikę optimistiškai. Tikime, kad kitose olimpinėse žaidynėse pranoksime šiandieninius rezultatus ir vėl nustebinsime pasaulį savo pergalėmis.“


Šiame straipsnyje: ParyžiusOlimpinės žaidynės 2024karas UkrainojeRusijamotyvacijaaukso medalis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių