Ukraina neigia praradusi Krynkų kaimą prie Dniepro, o Maskva didžiuojasi pasiekusi „lūžį“ fronte

Ukrainos kariuomenė trečiadienį paneigė Rusijos teiginius, kad ji prarado svarbų Dniepro upės fronto linijos placdarmą, kuris nuo tada, kai Rusija jo neteko, patiria įnirtingas atakas.

Rusijos gynybos ministras antradienį pareiškė, kad Maskvos pajėgos susigrąžino Krynkų kaimą, kurį pernai užėmė Ukrainos kariai.

Ukrainos pajėgos nuo lapkričio mėnesio laikosi Krynkų pozicijose, nepaisydamos intensyvios Rusijos artilerijos ugnies.

„Oficialiai informuojame, kad ši informacija neteisinga“, – apie Rusijos pareiškimus dėl kaimo pareiškė Ukrainos kariuomenės vadovybė pietiniame fronte.

„Pietų Ukrainos gynybos pajėgos toliau laikosi savo pozicijose (Krynkuose)“, – pažymėjo vadovybė socialinėje žiniasklaidoje. Ji teigė, kad Rusijos pajėgos pradėjo Krynkų puolimą, tačiau patyrė „didelių nuostolių“ ir atsitraukė. AFP negalėjo patikrinti šių teiginių.

Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu antradienį pranešė prezidentui Vladimirui Putinui, kad Krynkai buvo „išvalyti“ nuo Ukrainos pajėgų.

JAV įsikūręs Karo studijų institutas (ISW) trečiadienį pareiškė, kad „turimi atvirų šaltinių vaizdiniai įrodymai“, taip pat abiejų pusių pranešimai „rodo, kad Ukrainos pajėgos išlaiko savo ribotą placdarmą šiame rajone“.

Institutas pridūrė, kad „nepastebėjo jokių vizualių įrodymų, kad pastaruoju metu Krynkų kaime ir jo apylinkėse būtų žymus Rusijos pasistūmėjimas“.

Rusijos karo tinklaraštininkai taip pat nepranešė, kad Krynkus visiškai kontroliuoja Rusija. Vienas Maskvos pajėgoms artimas įtakingas kanalas antradienį tik teigė, kad Ukrainos kontrolė šioje teritorijoje „sumažėjo“.

„Lūžis“ fronte

Prieš šeštadienį sueinančias antrąsias invazijos metines Rusija suintensyvino puolimą ir praėjusią savaitę atkovojo simbolinę svarbą turintį Avdijivkos miestą.

Maskvos priemiestyje esančioje bazėje V. Putinas įteikė medalius pilotams po to, kai, pasak jo, kritus Avdijivkai, įvyko „lūžis“ fronte.

„Dėl didvyriškų veiksmų ir nepriekaištingo pasirengimo pavyko pasiekti lūžį sudėtingiausiuose fronto rajonuose“, – sakė V. Putinas pilotams, praneša Rusijos naujienų agentūros.

Maskva Avdijivką užėmė po kelis mėnesius trukusių mūšių – brangiai kainavusių abiem pusėms.

Okupuotoje Ukrainoje Rusijos kariuomenės vadas Valerijus Gerasimovas taip pat įteikė medalius kariams už Avdijivkos užėmimą.

„Šiandien pagrindinis tikslas, kuris buvo iškeltas, yra įgyvendintas: Avdijivka išlaisvinta“, – sakė jis vaizdo įraše, kurį paskelbė Rusijos gynybos ministerija.

Jis teigė, kad Avdijivka buvo užimta per „gana trumpą laiką, tačiau prieš tai vyko ilgas pasirengimo laikotarpis“.

Ukrainos pajėgos skundžiasi, kad kariams trūksta svarbiausios artilerijos ir šaudmenų, o jie turi sulaikyti koncentruotas Rusijos atakas rytinėje ir pietinėje fronto linijoje. JAV Kongresas stabdo didžiulio ir itin svarbaus pagalbos paketo priėmimą.

Ukrainos teigimu, Rusija patyrė didelių nuostolių, tačiau ji vis dar turi didesnę ir geriau aprūpintą kariuomenę.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis karo metinių išvakarėse pripažino, kad šalies pajėgos daugelyje vietų yra „itin sunkiose“ pozicijose.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeRusijaužėmė Krynkų kaimąUkraina neigia

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių