Ukraina ir Lenkija kurs bendrą pasienio muitinės kontrolę ir geležinkelio bendrovę

Sekmadienį Ukraina ir Lenkija susitarė įkurti bendrą pasienio muitinės kontrolę ir steigti bendrą geležinkelio įmonę siekiant palengvinti žmonių judėjimą ir padidinti Ukrainos eksporto potencialą, pranešė „Reuters“.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis ir Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda per sekmadienį Kyjive vykusį susitikimą pasidžiaugė glaudesniu šalių bendradarbiavimu, o A. Duda pasiūlė Varšuvos paramą kariaujančiai kaimynei.

„Lenkijos ir Ukrainos siena turi vienyti, o ne skirti“, – sakė A. Duda įstatymų leidėjams. Jis buvo pirmasis užsienio šalies vadovas, asmeniškai pasakęs kalbą Ukrainos parlamente po Rusijos invazijos pradžios vasario 24 dieną.

V. Zelenskis bendrą pasienio muitinės kontrolę pavadino „revoliuciniu“ žingsniu. „Tai gerokai pagreitins pasienio procedūras“, – sakė V. Zelenskis savo naktiniame vaizdo kreipimesi po A. Dudos vizito, pridurdamas, kad tai ir sumažins korupcijos grėsmę, ir padės Ukrainai judėti link integracijos į bendrą Europos Sąjungos muitų erdvę.

Ukrainos infrastruktūros ministras Oleksandras Kubrakovas pranešė, kad abi šalys dirba siekdamos palengvinti Ukrainos prekių gabenimą į ES.

„Taip pat ketiname įkurti bendrą geležinkelio įmonę, kad padidintume Ukrainos ekonomikos eksporto potencialą“, – sakė O. Kubrakovas.

Dėl karo Ukrainoje, kuri yra viena didžiausių kviečių ir kukurūzų eksportuotojų pasaulyje, smarkiai išaugo pasaulinės maisto kainos.

Beveik 25 mln. tonų grūdų yra įstrigę Ukrainoje ir jų negalima išgabenti dėl infrastruktūros problemų. Anksčiau Ukraina didžiąją dalį savo prekių eksportuodavo per jūrų uostus, tačiau užpuolus Rusijai ji priversta prekes vežti traukiniais arba per savo mažus Dunojaus upės uostus.


Šiame straipsnyje: Andrzejus DudaVolodymyras ZelenskismuitinėLenkijakaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių