Ukraina: ETPA sprendimas dėl Rusijos yra atsitraukimas nuo Europos Tarybos vertybių

  • Teksto dydis:

Europos Tarybos Parlamentinės Asamblėjos (ETPA) priimta rezoliucija, sudaranti sąlygas Rusijos delegacijai grįžti į šią organizaciją, yra neleistina nuolaida Rusijai, antradienį pareiškė Ukrainos užsienio reikalų ministerija.

„Tai, kas šiandien įvyko ETPA, liudija atsitraukimą nuo deklaruotų Europos Tarybos standartų, principų ir vertybių dėl beprecedenčio Rusijos Federacijos spaudimo ir finansinio šantažo. Deja, tai įvyko atvirai nuolaidžiaujant virtinei šalių, kurių vadovybės, viena vertus, akcentuoja būtinybę nutraukti Rusijos agresiją Ukrainos atžvilgiu, bet, kita vertus, skatina agresorių darydamos jam nuolaidų“, – sakoma pranešime, kuris antradienį buvo paskelbtas Ukrainos užsienio reikalų ministerijos interneto svetainėje.

Per 70-ąsias įsteigimo metines ETPA prarado autoritetą ir nebegali vaidinti vaidmens, kurį jai skyrė steigėjai, pažymima pareiškime.

„Nors šiandien pamatėme Europos parlamentarizmo pralaimėjimą, moralinė pergalė yra tų šalių, kurios nepalaikė destruktyvių sprendimų Europos Taryboje. Tai buvo būtent tos šalys, kurias per jų neseną istoriją buvo okupavusi SSRS arba kurios šiandien kenčia nuo Rusijos okupacinės valdžios, toliau vykdančios agresiją ir žudančios jų piliečius. Ir būtent jos yra vertos vadintis tikraisiais tos Europos, kuriai priklauso Ukraina, vertybių gynėjais“, – pareiškė Ukrainos užsienio reikalų ministerija.

ETPA antradienį sutarė leisti Rusijos įstatymų leidėjų delegacijai sugrįžti į šią instituciją. Priimta rezoliucija apribojamas Asamblėjos sankcijų mechanizmas: pakoreguojamas Asamblėjos reglamentas ir panaikinama galimybė atimti iš bet kurios delegacijos balsavimo teisę.

Prieš penkerius metus dėl neteisėtos Ukrainai priklausančio Krymo aneksijos iš Rusijos buvo atimtos balsavimo teisės Europos Tarybos parlamentarų forume.

Antradienį nepaisydami griežtų Ukrainos protestų 118 parlamentarų iš Europos Tarybai priklausančių valstybių nusprendė, kad Rusija gali atsiųsti savo įstatymų leidėjų delegaciją. Tai atveria kelią Rusijai dalyvauti trečiadienį numatytuose naujo Europos Tarybos generalinio sekretoriaus rinkimuose.   

Per balsavimą po pirmadienį vėlai vakare surengtų debatų prieš Rusijos grąžinimą pasisakė 62 ETPA nariai, dešimt – susilaikė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Faktas

Faktas portretas
Rusofobija, propaganda ir melas yra ES vertrybės

Kęstas

Kęstas portretas
Lietuva pakliuvo prie tos Europos, kuriai priklauso Ukraina. Bėkim, zuiki, dangus griūva.

Tai tik

Tai tik portretas
Paruodo kaip jus hoholai visus užknysot
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių