Tenesio įstatymų leidėjas po protesto dėl ginklų kontrolės grįš į savo vietą asamblėjoje

Antras iš dviejų juodaodžių demokratų, pašalintų iš respublikonų vadovaujamų Tenesio Atstovų Rūmų, ketvirtadienį, praėjus savaitei po to, kai jis su kolega buvo išvaryti iš Rūmų už protestą prieš ginklų kontrolę, galės grįžti į savo vietą asamblėjoje.

Trečiadienį Šelbio apygardos komisarai be didesnių kliūčių perrinko Justiną Pearsoną (Džastiną Pirsoną). Planuojama, kad šis įstatymų leidėjas iš Memfio ketvirtadienį bus prisaikdintas prie Kapitolijaus, o vėliau grįš į Tenesio Atstovų Rūmų posėdį.

Praėjusį ketvirtadienį respublikonų įstatymų leidėjai nušalino juodaodžius Justiną Jonesą (Džastiną Džounsą) ir jo kolegą demokratą J. Pearsoną, kai šie nutraukė tuo metu vykusią sesiją ir paragino sugriežtinti ginklų kontrolę po kruvinų masinių šaudynių Nešvilio pradinėje mokykloje.

Prie jų protesto prisijungė kita įstatymų leidėja, baltaodė moteris, kuri nebuvo pašalinta iš pareigų. Šis incidentas sukėlė kaltinimus rasizmu ir pakurstė demokratų pyktį.

Jų sugrąžinimas yra laikinas, o artimiausiais mėnesiais bus surengti specialūs rinkimai į šias vietas. J. Jonesas ir J. Pearsonas nurodė, kad planuoja kandidatuoti.

Tenesio Atstovų Rūmai, balsavę už J. Joneso ir J. Pearsono nušalinimą, bet palikę dirbti baltaodę respublikonę Glorią Jonhson (Gloriją Džonson), buvo apkaltinti rasizmu. Pritrūko vos vieno balso, kad ji būtų nušalinta. Respublikonai teigia, kad šioje situacijoje sprendimą lėmė ne rasė, o J. Joneso ir J. Pearsono elgesys protesto metu.

Pirmadienį Našvilio taryba vos per kelias minutes vienbalsiai grąžino J. Jonesą į pareigas. Dar tą pačią dieną jis buvo skubiai grąžintas į savo postą Tenesio Atstovų Rūmuose.

Įtampa kilo, kai J. Jonesas ir J. Pearsonas prisijungė prie šimtų demonstrantų, kurie praėjusį mėnesį Kapitolijuje ragino imtis griežtesnių priemonių dėl ginklų kontrolės.

Demonstrantams užplūdus galerijas, įstatymų leidėjai su megafonu išėjo į Atstovų Rūmų salės priekį ir ėmė skanduoti. Šis protestas įvyko praėjus kelioms dienoms po to, kai kai privačioje krikščioniškoje mokykloje Našvilyje, Tenesio valstijoje buvo nužudyti trys devynmečiai mokiniai ir trys suaugusieji.

Šių įstatymų leidėjų dalyvavimas proteste pažeidė Atstovų Rūmų taisykles, nes norint juose dalyvauti, yra būtinas specialus leidimas iš Atstovų Rūmų pirmininko.

Tenesio respublikonų įstatymų leidėjai labiau palaiko idėją stiprinti saugumą mokyklose nei spręsti ginklų kontrolės klausimus.

Respublikonas gubernatorius Billas Lee (Bilas Li) vengė komentuoti šių įstatymų leidėjų nušalinimą, tačiau pridūrė, kad ši situacija yra Tenesio Atstovų Rūmų reikalas.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių