Teismas: „Google“ paieškos rezultatų pradžioje turi informuoti apie išteisinimą

Ispanijos teismas penktadienį iš dalies patenkino „Google“ apeliaciją dėl nutarties, kuria ši JAV bendrovė buvo įpareigota ištrinti naujienų straipsnius apie vieną seksualiniu smurtu kaltintą psichologą, tačiau teisėjai šįkart nutarė, kad interneto milžinė paieškos rezultatų sąrašo pradžioje turi rodyti informaciją, kad šis vyras buvo išteisintas.

Remiantis Nacionalinio Teismo penktadienį paskelbtu sprendimu, saviraiškos laisvė šiuo atveju turi viršenybę prieš asmens duomenų apsaugą. Tačiau, atsižvelgiant į ypatingas bylos aplinkybes, informacija apie asmens išteisinimą turi būti rodoma paieškos rezultatų pirmoje eilutėje, nutarė teisėjai.

2017 metais Ispanijos duomenų apsaugos agentūra priėmė psichologui palankų sprendimą; jis buvo teisiamas ir išteisintas dėl trijų kaltinimų seksualiniu smurtu, dėl kurių jam grėsė 27 metų laisvės atėmimo bausmė.

Vyras, kurio vardas neskelbiamas, oficialiai paprašė „Google“ pašalinti iš paieškos variklio 10 su jo byla susijusių žiniasklaidos straipsnių, kurie pasirodo, kai įvedamas jo vardas. Agentūra liepė užblokuoti aštuonias nuorodas į straipsnius, teigdama, kad šios naujienos yra nebeaktualios.

„Google“ pateikė skundą, teigdama, kad straipsniai atitinka visuomenės interesus ir kad prieiga prie jų turėtų būti saugoma laikantis žodžio laisvę užtikrinančių įstatymų. Bendrovė taip pat pareiškė, kad ginčijama medžiaga nėra pasenusi ir lieka aktuali.

Ispanijos duomenų apsaugos agentūra jau ilgą laiką gina žmonių „teisę būti pamirštiems“. Tokias jos pastangas 2014 metais įvertino istorinį verdiktą paskelbęs Europos aukščiausios instancijos teismas, nutaręs, kad paieškos variklius administruojančios įmonės kartais turi patenkinti žmonių prašymus šalinti nuorodas į laikraščių straipsnius ir kitą tinklalapių medžiagą, apimančią neaktualią ar kitu požiūriu ginčytiną informaciją apie juos.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių