Teheranas smerkia JAV sprendimą dėl kibernetinių atakų apkaltinti tris Irano piliečius

Teheranas ketvirtadienį griežtai pasmerkė Jungtinių Valstijų sprendimą pareikšti kaltinimus trims Irano piliečiams dėl įtariamų kibernetinių atakų Amerikoje ir kitose šalyse.

JAV teisingumo departamentas trečiadienį pristatė bylą, kurioje šie asmeny kaltinami pasinaudojus kompiuterinių tinklų pažeidžiamumu, kad prievarta išgautų pinigus iš „šimtų“ nukentėjusiųjų tokiose šalyse kaip Jungtinė Karalystė, Australija, Rusija, Jungtinės Valstijos ir pats Iranas.

Ketvirtadienį paskelbtame pareiškime iraniečių Užsienio reikalų ministerijos atstovas Nasseras Kanani (Naseras Kananis) „griežtai pasmerkė“ priemones, kurių JAV ėmėsi prieš „piliečius ir bendroves, melagingai apkaltintus prisidėjimu prie kibernetinių atakų“.

„Sprendimas griebtis propagandos kampanijos prieš Iraną yra dalis nevykusios Amerikos vyriausybės iranofobiškos politikos, kuri, žinoma, niekur neveda“, – pabrėžė N. Kanani.

„JAV, anksčiau tylėjusios, kol buvo vykdoma daugybė kibernetinių atakų prieš Iraną... ir netgi tiesiogiai ar netiesiogiai rėmusios šias atakas, neturi jurisdikcijos kaltinti kitus“, – pridūrė URM atstovas.

Šiitiška respublika irgi ne kartą buvo atsidūrusi programišių taikiklyje. Su vienu rimčiausių incidentų Iranas susidūrė 2010 metais, kai virusu „Stuxnet“ buvo užkrėsti kai kurie šalies branduolinės programos objektai. Manoma, kad tą kenkėjišką programą sukūrė Izraelis ir JAV.

Teisingumo departamentas trečiadienį nurodė, kad tarp įstaigų, į kurias nuo 2020 metų spalio iki 2022 metų rugpjūčio taikėsi minėti trys kaltinamieji, buvo prieglauda nukentėjusiesiems nuo smurto šeimoje ir vaikų ligoninė.

Pasak departamento, dėl tų kibernetinių atakų kaltinami Mansouras Ahmadi (Mansuras Ahmadis), Ahmadas Khatibi Aghda (Ahmadas Chatibis Agda) ir Amiras Hosseinas Nikaeenas Ravari (Amiras Hoseinas Nikajinas Ravaris).

JAV iždo departamentas taip pat paskelbė sankcijų šiai trijulei dėl jos įtariamų ryšių su įtakinga Irano revoliucine gvardija.

JAV valstybės departamentas siūlo 10 mln. dolerių (eurų) atlygį už informaciją apie šiuos asmenis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių