TATENA vadovas: akivaizdu, kad Zaporižios AE priklauso Ukrainai

  • Teksto dydis:

„Akivaizdu“, kad Rusijos kontroliuojama Zaporižios atominė elektrinė (AE) priklauso Ukrainai, ketvirtadienį lankydamasis Kyjive pareiškė Jungtinių Tautų Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) generalinis direktorius Rafaelis Grossi (Rafaelis Grosis).

„Mums tai yra akivaizdu, nes tai ukrainiečių elektrinė, jos savininkas yra „Enerhoatom“, – pareiškė jis per spaudos konferenciją, turėdamas omenyje ukrainiečių branduolinės energetikos agentūrą.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas šią savaitę įsakė perduoti savo vyriausybės nuosavybėn didžiausią Europoje atominę elektrinę, esančią Rusijos aneksuotoje Zaporižios srityje pietų Ukrainoje.

Ši elektrinė jau ne vieną savaitę yra geopolitinės įtampos centre. Maskva ir Kyjivas kaltina vienas kitą šios elektrinės apšaudymais, kurie sukėlė nuogąstavimų, kad gali įvykti branduolinė katastrofa.

R. Grossi, kuris vėliau vyks vizito į Rusiją, pareiškė, kad „elektrinės saugos ir saugumo, taip pat techninio veikimo klausimais mes ir toliau vadovausimės susitarimais, kuriuos esame pasiekę su Ukraina“.

„Mes esame tarptautinė organizacija, kuri vadovaujasi tarptautine teise, ir kaip jūs labai gerai žinote, aneksija pagal tarptautinę teisę nėra priimtina“, – pridūrė jis.

Karo pradžioje buvo kovojama aplink Černobylį Ukrainos šiaurėje, kur dėl 1986 metais įvykusio sprogimo buvo užteršta didelė dalis aplinkinės teritorijos.

 


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeZaporižios atominė elektrinėRafaelis Grossi

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių