Talibanas pasidalijo aukščiausiojo lyderio garso įrašu, kuriame kalbama apie teisingumą

Talibanas pasidalijo reta savo vyriausiojo lyderio garso žinute, kurioje jis teigia, kad teisingumas yra Afganistano vyriausybės išlikimo priemonė.

Mula Hibatullah Akhundzada (Hibatula Achundzada) beveik niekada nesirodo viešumoje ir labai retai išvyksta iš Talibano pagrindinės teritorijos pietinėje Kandaharo provincijoje, o jo sprendimus svarbiausiais klausimais įgyvendina Kabulo pareigūnai.

Jis apsupęs save kitais islamo religijos žinovais ir sąjungininkais, kurie priešinasi moterų švietimui ir darbui. Yra išlikusi tik viena žinoma jo daugybės metų senumo nuotrauka.

Po 2021-ųjų rugpjūčio, kai Talibanas perėmė valdžią, H. Akhundzada į Kabulą buvo nuvykęs tik kartą. Tuomet jis nugara į auditoriją pasakė kalbą uždarame dvasininkų susirinkime, tačiau žiniasklaidos pranešimuose jis nebuvo matomas.

Savo garso įraše, kuriuo trečiadienį socialiniame tinkle „Twitter“ pasidalijo ilgametis vyriausiasis Talibano atstovas ryšiams su visuomene Zabihullah Mujahidas (Zabihula Mudžahidas), H. Akhundzada sakė, kad teisingumas yra šalies vyriausybės išlikimo priemonė.

„Bet jei nebus teisingumo, jei bus priespauda, savanaudiškumas, žmogžudystės ir kerštas, taip pat nužudymai be teismų, ši šalis bus sugriauta“, – girdėti sakant jį.

„Šiai priespaudai galima užkirsti kelią priėmus teisingą religijos mokslininkų sprendimą ir vyriausybei tinkamai jį įgyvendinus“, – toliau tęsiama įraše.

Naujienų agentūrai „The Associated Press“ nepavyko nepriklausomai patikrinti, ar garso žinutėje girdimas balsas yra H. Akhundzados.

Savo tviterio žinutėje Z. Mujahidas nepateikė jokios informacijos apie tai, kur, kada ir kodėl buvo įrašyta ši žinutė.

Pakistane gyvenantis žurnalistas Ahmedas Rashidas (Ahmedas Rašidas), parašęs keletą knygų apie Talibaną, teigė, kad įraše nėra jokio konteksto ir jame nekalbama apie jokias problemas, su kuriomis susiduria Talibanas, pavyzdžiui, moterų teises ir gilėjančią humanitarinę krizę šalyje.

„Jis pasiėmė kažką, kas svarbu Talibanui, bet nesvarbu plačiajai visuomenei“, – sakė jis.

„Neatrodo, kad ši žinutė turėtų politinį tikslą. Tai labai neįprasta iš jo girdėti. Žmonės dar kelias dienas bandys tai suvokti, nes nuo to laiko, kai jis yra valdžioje, jis laikosi nuošalyje“, – pridūrė A. Rashidas.

Sausį Z. Mujahidas tviteryje rašė, kad H. Akhundzada susitiko su religijos žinovais iš įvairių provincijų. Jis taip pat socialiniame tinkle rašė apie vasarį įvykusį talibų lyderio susitikimą su vadais ir kitais aukšto rango saugumo pareigūnais.

Atrodo, kad H. Akhundzada ėmėsi griežčiau vadovauti vidaus politikai. Būtent jo įsakymu iš Kandaharo Talibanas uždraudė moterims ir mergaitėms lankyti universitetus bei mokyklas po šeštos klasės, taip pat sustabdė afganistaniečių darbą nevyriausybinėse organizacijose ir Jungtinėse Tautose.

Afganistano Talibano lyderiu jis buvo paskirtas 2016 metais, po to, kai per JAV bepiločio lėktuvo smūgį žuvo jo pirmtakas mula Akhtaras Mansouras (Achtaras Mansuras).

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Šaunuoliai talibai. Išvarė okupantus, pabaigė karą ir valdo šalį. Tik buvę okupantai vis siunta, negali apsiraminti. Nes talibai - ne lenkai ir ne lietuviai, pagal jų komandą neloja....

...

... portretas
Ir gerai daro, kad nesirodo, nes jankiai nupiltu is drono.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių