Tailando sostinėje per susirėmimus su protestuotojais nušautas policininkas

Vienas Tailando policininkas buvo nušautas, saugumo pajėgoms susirėmus su protestuotojais per antradienį surengtą operaciją, kurios metu buvo mėginama išvaduoti apsiaustus vyriausybinius pastatus Bankoke.

Per šį reidą dešimtys žmonių buvo sužeisti arba suimti.

Šūviai ir sprogimai aidėjo Bankoko istoriniame senamiestyje visai šalia pagrindinių turizmo objektų, kai riaušių policija, ginkluota guminėmis lazdomis, skydais ir šalmais, mėgino išvalyti protestuotojų stovyklas.

„Vienas policininkas buvo nušautas, o keturi – sužeisti“, – policijos generolas leitenantas Prawutas Thavornsiri (Pravutas Tavornsiris) sakė naujienų agentūrai AFP, pridūręs, kad vienas nukentėjęs pareigūnas buvo sunkiai sužeistas skeveldrų, sprogus bombai.

Kaip praneša sostinėje veikianti greitosios pagalbos ligoninė „Erawan“, buvo sužeisti iš viso 44 žmonės.

Demonstrantai atmetė policijos reikalavimą per valandą pasitraukti iš teritorijos prie premjerės Yingluck Shinawatros (Jinglak Činavatos) biuro – kitą dieną po to, protestuotojai apliejo cementu smėlio barikadą iš smėlio maišų priešais vyriausybės komplekso pagrindinius vartus.

„Vyriausybė nebegali čia dirbti, – sakė protestų judėjimo atstovas Akanatas Promphanas. – Areštai nepaveiks mūsų visų. Žmonių valia tebėra stipri. Vyriausybė užspeista. Kelio į priekį nėra.“

Apie 100 opozicijos demonstrantų buvo suimti kitoje mitingų vietoje prie Energetikos ministerijos, kaltinant juos nepaprastosios padėties pažeidimu, Nacionalinio saugumo tarybos vadovas Paradornas Pattanatabutas (Paradornas Patanatabutas) sakė AFP.

Tiek daug protestuotojų vienu metu dar nebuvo suimta nuo masinių protestų prieš Yingluck Shinawatrą ir jos vyriausybę pradžios prieš daugiau nei tris mėnesius.

Protestuotojai reikalauja, kad premjerė atsistatydintų ir perduotų valdžią laikinai nerinktai vyriausybei, kuri imtųsi reformų, turinčių sumažinti korupciją ir numanomą netinkamą viešųjų lėšų naudojimą. Galiausiai turėtų būtų surengti nauji rinkimai.

Tailandą reguliariai krečia masinės demonstracijos, rengiamos besivaržančių protesto stovyklų nuo 2006 metais įvykdyto prieštaringai vertinamo karinio perversmo, per kurį iš posto buvo pašalintas tuometis premjeras Thaksinas Shinawatra (Taksinas Činavata) – Yingluck brolis.

Per naujausius neramumus žuvo iš viso 12 žmonių, o dar šimtai buvo sužeisti, kai demonstrantus apšaudydavo nežinomi užpuolikai arba į minią būdavo sviedžiamos granatos.

Demonstrantai blokavo svarbias sankryžas, mėgindami „uždaryti“ sostinę, nors protestuotojų dabar yra smarkiai sumažėję, lyginant su padėtimi gruodį ir sausį, kai į gatves vienu metu išeidavo dešimtys ar netgi šimtai tūkstančių žmonių.

Pareigūnai iki šiol nepaskelbė, kaip planuoja atlaisvinti tas sankryžas Bankoko komerciniame rajone.

Yingluck Shinawatros vyriausybė surengė visuotinius rinkimus vasario 2-ąją, mėgindama sumažinti įtampą, tačiau opozicija boikotavo balsavimą, sakydama, jog jis neužbaigs jau seniai šalį krečiančios politinės krizės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių