Suomija intervalą tarp vakcinos nuo COVID-19 dozių ilgina iki 12 savaičių

Suomijos sveikatos apsaugos vadovai trečiadienį rekomendavo, kad visų vakcinų nuo koronaviruso infekcijos COVID-19 antrosios dozės turėtų būti suleidžiamos po pirmojo skiepo praėjus 12 savaičių, argumentuodami, kad tokiu būdu užtikrinama geresnė imuninė apsauga.

„Paskiepytam asmeniui paprastai susidaro geresnė apsauga, kai intervalas tarp dozių būna ilgesnės, nes organizmo imunitetas subręsta ir sustiprėja“, – sakė Sveikatos ir gerovės instituto (THL) vyriausioji gydytoja Hanna Nohynek (Hana Nohinek).

Didesnis intervalas tarp dozių taip pat leistų paskiepyti daugiau žmonių esant ribotoms vakcinų atsargoms ir suteiktų didesnei daliai žmonių „gana gerą apsaugą“ iki antrojo skiepo, pridūrė H. Nohynek.

Gamintojai rekomenduoja kad bendrovių „Pfizer“ ir „BioNTech“, taip pat Moderna“ vakcinų abi dozės būtų suleidžiamos per trijų savaičių laikotarpį, o bendrovės „AstraZeneca“ ir Oksfordo universiteto vakcinos dozės turėtų būti sušvirkščiamos per 4–12 savaičių laikotarpį.

Vokietijoje įsikūrusi „BioNTech“ ir JAV Maisto ir vaistų administracija anksčiau perspėjo, kad nėra pakankamai klinikinių tyrimų duomenų, pagrindžiančių siūlymus antrąją dozę suleisti vėliau, kai tokius sprendimus priėmė tokios šalys kaip Jungtinės Karalystė ir Danija.

Tačiau nauja Oksfordo universiteto studija, šiuo metu pateikta žurnalo „The Lancet“ recenzentams, leidžia manyti, kad asmenims, gavusiems vieną „AstraZeneca“ vakcinos dozę, tikimybė, kad jiems atliktas PCR (polimerazės grandininės reakcijos) testas bus teigiamas, sumažėja 67 procentais.

Pirmoji vakcinos dozė taip pat 76 proc. atvejų apsaugo nuo COVID-19 simptomų išsivystymo praėjus 22 dienoms iki 90 dienų po paskiepijimo. Vakcinos veiksmingumas padidėja iki 82,4 proc., jeigu antroji dozė suleidžiama po 12 savaičių, rodo tyrimas.

THL taip pat rekomendavo, kad „AstraZeneca“ vakcina būtų skiepijami ne vyresni kaip 70 metų asmenys. Šis sprendimas atspindi Europos šalių susirūpinimą dėl nepakankamų duomenų apie preparato poveikį vyresniems žmonėms.

„Ši rekomendacija prireikus bus modifikuota, jeigu atsiras daugiau tyrimų duomenų apie vakcinos poveikį skirtingoms amžiaus grupėms“, – sakoma THL pranešime.

Panašias rekomendacijas jau yra paskelbusios Vokietija, Prancūzija, Austrija, Švedija, Bulgarija ir Italija.

Suomija rekomenduos vyresnius žmones skiepyti „Pfizer/BioNTech“ ir „Moderna“ vakcinomis.

5,5 mln. gyventojų turinti Šiaurės šalis pasižymi vienu mažiausių COVID-19 pacientų mirties atvejų skaičiumi Europoje. Iki antradienio Suomijoje mirė 684 koronavirusu užsikrėtę žmonės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių