Šimtai afganistaniečių protestavo prieš Korano sudeginimą Švedijoje

Šimtai afganų vyrų antradienį rytiniame Chosto mieste surengė protestą, reikšdami pasipiktinimą dėl savaitgalį Švedijos sostinėje sudeginto Korano.

Švedų ir danų kraštutinių dešiniųjų politikas Rasmusas Paludanas šeštadienį prie Turkijos ambasados Stokholme padegė musulmonų šventosios knygos kopiją.

Nuo to laiko kai kuriose musulmoniškose šalyse vyko protestai, o antradienį minios afganistaniečių su Pakistanu besiribojančiame Chosto mieste pasmerkė šį incidentą.

„Mirtis Švedijos vyriausybei, mirtis tokiems politikams“, – skandavo protestuotojai pagrindinėje miesto aikštėje, pranešė naujienų agentūros AFP korespondentas.

Socialiniuose tinkluose paskelbtose nuotraukose matyti aikštėje stovintys protestuotojai, kai kurie jų laikė Talibano vėliavas, o netoliese budėjo apsaugos darbuotojai.

„Chosto gyventojai pasmerkė Korano sudeginimą Švedijoje ir paragino musulmoniškas šalis pasisakyti prieš šį piktą ir nešvarų politiką“, – AFP sakė protestuotojas ir vienas iš mitingo organizatorių Qadeeras Lakanwalas (Kadiras Lakanvalas).

Kitas organizatorius Ibrahimas Sayaras (Ibrahimas Sajaras) sakė, kad tokie veiksmai „neturėtų būti kartojami, kad nesukeltų musulmonų širdyse neapykantos kitoms religijoms“.

Afganistano užsienio reikalų ministerija anksčiau pasmerkė Korano sudeginimą.

Pareiškime, išplatintame sekmadienį, ministerija paragino Švedijos vyriausybę „nubausti kaltininką“ ir nutraukti „tokius bjaurius ir provokuojančius, antiislamiškus ir antimusulmoniškus veiksmus“.

Demonstracijos prieš R. Paludano įvykdytą Korano sudeginimą taip pat kilo Irake ir Pakistane, o Indonezija dėl šio incidento antradienį iškvietė Švedijos pasiuntinę.

Nuo tada, kai 2021 metų rugpjūtį valdžią perėmė Talibanas, jis uždraudė protestus, kuriems nepritaria režimas, ypač tuos, kuriuose reikalaujama moterų teisių į mokslą ir darbą.

2020 metais kai kuriuose Afganistano miestuose buvo surengti nedideli prieš Prancūziją nukreipti protestai po to, kai Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas) apgynė satyrinio žurnalo teisę skelbti pranašo Mohammedo (Mohamedo) karikatūras.

Pakistaniečiai protestavo prieš Korano sudeginimą Švedijoje

Šimtai žmonių antradienį musulmoniškame Pakistane surengė protestą, kad išreikštų pasipiktinimą dėl savaitgalį Švedijoje sudeginto Korano.

Švedų ir danų politikas Rasmusas Paludanas šeštadienį prie Turkijos ambasados Švedijos sostinėje padegė islamo šventosios knygos egzempliorių, taip sukeldamas Ankaros, kuri pareiškė, kad nepalaikys Skandinavijos šalies siekio tapti NATO nare, pyktį.

Protestuotojai, atsiliepę į vietos partijų raginimą, per mitingą didmiestyje Lahore skandavo „Gėda Švedijai“.

Pakistano ministras pirmininkas Shehbazas Sharifas (Šehbazas Šarifas) sekmadienį tviteryje parašė: „Žodžio laisve negalima prisidengti siekiant įžeisti 1,5 mlrd. musulmonų visame pasaulyje religinius jausmus. Tai nepriimtina.“

Supykusi, kad policija leido R. Paludanui surengti protestą, Ankara atšaukė Švedijos gynybos ministro vizitą ir iškvietė Stokholmo ambasadorių.

Incidentą pasmerkė Švedijos ministras pirmininkas Ulfas Kristerssonas (Ulfas Kristersonas), kuris tviteryje parašė: „Saviraiškos laisvė yra esminė demokratijos dalis. Tačiau tai, kas teisėta, nebūtinai yra tinkama. Daugeliui šventų knygų deginimas yra labai nepagarbus veiksmas.“

„Noriu pareikšti užuojautą visiems musulmonams, kuriuos įžeidė tai, kas šiandien įvyko Stokholme“, – pridūrė jis.

Šventvagystė ir islamo įžeidinėjimas yra svarbūs klausimai Pakistane, kuris tarptautinėje arenoje nuolat reiškia susirūpinimą dėl didėjančios islamofobijos visame pasaulyje.

Irake pirmadienį vyko demonstracijos prieš R. Paludano Korano sudeginimą, o antradienį Indonezija dėl šio incidento iškvietė Švedijos pasiuntinę.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Totalus

Totalus portretas
Pataikavimas musulmonams. Turkijos veidmanystė dėl NATO yra didžiulė problema. Šiaip ji nėra verta būti organizacijoje, jei ji blokuoja valstybę, kur musulmonai jaučiasi daug geriau ne kitur.

Pilietiškas

Pilietiškas portretas
Matote, kas darosi musulmonų pasaulyje: prisileiskime jų čia daugiau ant savo galvos- neliks nei vieno iš mūsų!

Klpd.

Klpd. portretas
jei nepatinka Švedija ir jos požiūriai tai ko tada tiek muslimų toje šalyje? Gerai pasakė tas kuris degino,,jei nepatinka galit čia negyvent"..Man asmeniškai (ir galvoju ne tik man) nepatinka kad islamo pasaulis įvedinėja visu viduramžius. Kur bobom ne tik draudžiama vaikščiot be maišu ant galvos bet ir mokytis,sportuot, užsiiminėt kūryba..Ir ką?Gal reiktų pradėt reikalaut kad šitą ,,Erdroganą" su visu jo Turkestanu išmestų von iš NATO?:D) Per daug įsijautė juodašikniai
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių