Šiaurės Korėjos lyderis tikina esąs įsipareigojęs atsisakyti branduolinių ginklų

  • Teksto dydis:

Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas (Kim Čen Unas) susitikime su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu patikino jį, kad yra įsipareigojęs dėl Korėjos pusiasalio denuklearizacijos, penktadienį pranešė oficialioji naujienų agentūra KCNA.

„Kim Jong Unas sakė, kad KLDR (Korėjos Liaudies Demokratinės Respublikos) valia dėl Korėjos pusiasalio denuklearizacijos lieka nepakitusi, nuosekli ir pastovi“, – po jų ketvirtadienio susitikimo Pchenjane pranešė KCNA.

Kim Jong Unas tikisi, kad JAV ir Šiaurės Korėjos santykių bei pusiasalio denuklearizacijos klausimai „bus laipsniškai išspręsti“ ir kad „šių klausimų sprendimas judės į priekį veiksmingu ir konstruktyviu dialogu bei derybomis“, sakoma KCNA pranešime.

S. Lavrovo vizitas įvyko JAV valstybės sekretoriui Mike'ui Pompeo (Maikui Pompėjui) ir Šiaurės Korėjos aukšto rango pareigūnui susitikus aptarti pasirengimo Kim Jong Uno ir prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) susitikimui.

Svarbi užduotis prieš istorinį birželio 12-osios viršūnių susitikimą Singapūre yra parengti darbotvarkę. Pagrindinė kliūtis tikriausiai bus „denuklearizacijos“ koncepcija: abi šalys sako jai pritariančios, bet jų apibrėžimai toli gražu nesutampa.

Vašingtonas nori, kad Šiaurės Korėja greitai atsisakytų visų savo branduolinių ginklų ir sutiktų su griežtomis inspekcijomis, o mainais siūlo sankcijų sušvelninimą ir ekonominę naudą.

Tačiau analitikai sako, jog Šiaurės Korėja nenorės atsisakyti savo branduolinės atgrasomosios priemonės, jei negaus garantijų, kad JAV nebandys nuversti režimo.

Kim Jong Uno komentarai tikriausiai rodo, kad jis tikisi laipsniško šios problemos sprendimo.

S. Lavrovas savo ruožtu perspėjo neturėti pernelyg didelių lūkesčių ir paragino abi šalis „vengti pagundos reikalauti visko ir dabar“, pranešė Rusijos užsienio reikalų ministerija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių