Šešios ES valstybės sutiko priimti laivo „Ocean Viking“ išgelbėtus 356 migrantus

  • Teksto dydis:

Šešios ES valstybės penktadienį sutiko priimti viename gelbėtojų laive esančius 356 migrantus, įstrigusius Viduržemio jūroje, dvi savaites trukusiam ginčui vėl išryškinus Europos lyderių nesugebėjimą skubiai spręsti dėl iš Afrikos atvykstančių žmonių, bėgančių nuo konfliktų ir skurdo.

Su Norvegijos vėliava plaukiojantis laivas „Ocean Viking“, vadovaujamas Prancūzijoje registruotų ne pelno organizacijų „SOS Mediterranee“ ir „Gydytojai be sienų“ (MSF), rugpjūčio 9–12 dienomis prie Libijos krantų išgelbėjo migrantus, rastus keliaujančius keturiomis valtimis. Šiuo metu ieškoma uosto, kur šie žmonės galėtų būti išlaipinti.

Po derybų su Europos Komisija Malta sutiko, kad jos karinis laivynas perkeltų atvykėlius į šią salą, bet perspėjo, kad jiems nebus leista ten pasilikti.

Išgelbėtieji vėliau bus perkelti į kitas valstybes nares – Prancūziją, Vokietiją, Airiją, Liuksemburgą, Portugaliją ir Rumuniją, tviteryje parašė Maltos premjeras Josephas Muscatas (Žozefas Muskatas).

Nevyriausybinės organizacijos perspėjo, kad 69 m ilgio laive baigiasi atsargos, o įgulos nariai džiūgavo sužinoję, kad buvo pasiektas susitarimas.

„Geros naujienos!“ – naujienų agentūrai AFP sakė gelbėjimo operacijų operatorius Nicholas Romaniukas (Nikolas Romaniukas), negalėjęs tiksliai pasakyti, kada bus perkelti migrantai.

Susitarimas buvo sudarytas tuo metu, kai kitas gelbėtojų laivas „Mare Jonio“ išvyko Libijos vandenų link, per tviterį paskelbė laivą valdanti Italijos kairuolių grupė „Mediterranea“.

„SOS Mediterranee“ savo ruožtu pranešė, jog „Ocean Viking“ dabar bus pakeisti įgulos nariai, laivas papildys degalų ir kitokias atsargas, o paskui išplauks atgal į Libijos vandenis.

„Ocean Viking“ neįsileidus tiek Maltai, tiek Italijai, Europoje kilo vėliausias iš daugybės ginčų dėl migrantus gelbėjančių laivų.

Italijos ultradešiniųjų pažiūrų vidaus reikalų ministras Matteo Salvini (Matėjas Salvinis) ne kartą sakė, kad išgelbėtiems migrantams leidžiama išsilaipinti Italijoje tik tuo atveju, jeigu juos sutinka priimti kitos ES šalys.

M. Salvini kaltinamas demonizuojant migrantus ir paliekant juos skęsti jūroje.

Romoje tęsiantis politinei krizei, atvedusiai prie koalicinės vyriausybės griūties, VRM vadovas pareiškė, kad pasiekė savo.

„Kaip ir žadėta, neleidome „Ocean Viking“ esantiems 356 migrantams išsilaipinti Italijoje. Svarbiausia – italų saugumas!“ – parašė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Alis...

Alis... portretas
perkelt juos atgal į Afriką... kiek galima čia cackintis su jais?...

...

... portretas
Visokie 'cha' mus dresiruoja žiurkėmis tapt: "Priimkit DABAR, nes paskui patiems bėgti teks" - čia MŪSŲ Tėvynė, ir mums NEpriklauso bėgt, mums PRIKLAUSO Kovot (tiek prieš žalius, tiek ir prieš juodus).

Savast

Savast portretas
Vyt atgal tuos araztus
VISI KOMENTARAI 23

Galerijos

Daugiau straipsnių