S. Filinas: užtikrinu, kad grįšiu kupinas jėgų

Sieros rūgštimi nudegintas Maskvos Didžiojo teatro meno vadovas Sergejus Filinas dabar mato tik šviesą ir šešėlius, tačiau drąsiai žvelgia į ateitį: „Kai atsistosiu ant kojų, stengsiuosi džiuginti žiūrovus. Nežadu, kad būsiu gražus, bet užtikrinu, kad grįšiu kupinas jėgų."Sieros rūgštimi nudegintam Maskvos Didžiojo teatro meno vadovui Sergejui Filinui (42) atliekamos operacijos, planuojamas dar ilgas gydymas užsienyje, o medikai nėra tikri, kad tikrai pavyks baleto žvaigždei grąžinti regėjimą.

Nudegintas rūgštimi

Sieros rūgštimi S. Filinas buvo nudegintas vėlyvą sausio septinioliktosios vakarą, kai iš automobilio išlipo prie savo namų Maskvos centre. Jis prisimena, kaip pribėgęs kaukėtas užpuolikas jį dar pašaukė vardu, o į veidą šliūkštelėjęs sieros rūgšties, pabėgo. Ligoninėje S. Filinui buvo nustatyti daugybiniai veido ir trečio laipsnio akių ragenos nudegimai, dėl kurių jis apako. Netrukus buvo atlikta akių operacija. Maskvos 36-osios ligoninės vyriausiasis gydytojas Aleksandras Mitičkinas po operacijos pranešė, kad S. Filinui bus atliekamos dar dvi -  akių ir odos operacijos. ,,Jo būklė neblogėja, yra stabili, tokia, kuri būdinga patyrus tokią traumą„, - sakė S. Filino gydytojas. Iš pradžių buvo planuojama pacientą siųsti operacijai į užsienį, vėliau nuspręsta, kad būklė kelionei per sunki, todėl  buvo atlikta dar viena plastinė veido operacija Maskvoje. Dar viena akių operacija planuojama trečiadienį. Po operacijos S. Filinas dienraščiui “Komsomolskaja pravda„ sakė kolkas matantis tik šviesą ir šešėlius: ,,Mano akys man kelia didžiausią susirūpinimą. Kartais pamatau visus savo rankos pirštus ir tai man suteikia vilties“.

Tuo metu patys medikai, nors dar nėra pajėgūs užgarantuoti, kad pavyks pasiekti norimų rezultatų, situaciją linkę vertinti gan optimistiškai. Maskvos sveikatos apsaugos tarnybos vyriausioji akių ligų specialistė Larisa Mašetova sakė: ,,Vienoje jo akyje regėjimas atsistato sparčiau, tačiau manau, kad atkursime regėjimą abiem akimis. Bet gijimas užims daug laiko". Naujienų agentūra Interfax praneša, jog po pagrindinio gydymo Maskvoje, S. Filiną ruošiamasi išsiųsti į užsienį, ko gero į Izraelį ar Vokietiją, kur bus tęsiamas gydymas.

Kaltina ir save

Po nelaimės teatro meno vadovas davė interviu rusų kanalui REN TV. Apibintuotu veidu ligoninės palatoje prieš kameras S. Filinas prisiminė: ,,Labai išsigandau, galvojau, kad jis ruošiasi mane nušauti. Apsisukau bėgti, bet jis mane aplenkė. Jau nuo praėjusių metų gruodžio trisdešimt pirmos dienos buvau atakuojamas neaiškiais skambučiais, todėl akivaizdu, kad tai buvo perspėjimas ir įvyko kažkieno užsakymu„. Kitame interviu S. Filinas sakė: ,,Save kaltinu dėl vieno dalyko - neatsargumo. Turėjau iškart žiniasklaidai papasakoti apie grasinimus, dar prieš Naujuosius metus“.

Įtariama, kad prieš incidentą hakeris ,,nulaužė„ ir darbinį S. Filino elektroninį paštą. Likus keletui dienų iki nelaimės, Rusijos pareigūnai sulaikė įtariamąjį, kuris kaip manoma knaisiojosi S. Filino elektroninio pašto dėžutėje ir aiškinamasi, ar tai susiję su įvykdytu nusikaltimu. Taip pat pranešta, jog dar prieš nelaimę buvo pradurtos S. Filino automobilio padangos, sugadintas jo mobilusis telefonas, jo vardu sukurtas ,,facebooko“ puslapis, kuriame paviešinti darbiniai susirašinėjimai.

Nepasiduos

S. Filiną ligoninėje aplankęs Rusijos kultūros ministras Vladimiras Medinskis sako, kad teatro meno vadovas šioje situacijoje ,,tvarkosi narsiai". Tuo metu rusų žiniasklaida daro įvairias prielaidas ir prisimena iki šiol teatre vykusias intrigas, kurių kulminacija baigėsi tragiškai. Vienas paskutiniųjų akibrokštų įvyko dar prieš S. Filinui užimant meno vadovo pareigas, kai buvo įsilaužta į iki 2011 metų teatro direktoriumi dirbusio Gennadijaus Yanino elektroninį paštą ir paviešintos kompromituojančios intymios nuotraukos. Po šio incidento direktorius atsistatydino.

Tuo metu S. Filinas sustoti nežada ir drąsiai žvelgia į ateitį: ,,Kai atsistosiu ant kojų, stengsiuosi džiuginti žiūrovus. Nežadu, kad būsiu gražus, bet užtikrinu, kad grįšiu kupinas jėgų„. Didžiojo teatro baleto trupės vadovu iki 2008 metų dirbęs Aleksejus Ratmanskis ,,Facebooke“ rašė: ,,S. Filino nelaimė nėra atsitiktinumas. Daugelis Didžiojo teatro ligų - niekinga kloaka, prisišliejusi prie artistų, spekuliantai ir bilietų perpardavinėtojai, pamišę gerbėjai, pasiruošę perkąsti gerklę savo dievaičių konkurentams, ciniški programišiai, melavimas spaudoje ir skandalingi bendradarbių interviu. Tai  yra vienas sniego kamuolys - todėl, kad prarasta teatro etika, kurią naikino konkretūs asmenys. Tai tikroji teatro nelaimė... Seriožiai linkiu ištvermės ir kuo greičiau pasveikti!".

Balerina Anastasija Voločkova svarstė, kad S. Filinas greičiausiai kai kam nepageidautinas baleto trupės vadovo poste. Jai pritaria ir S. Filinas. Su A. Voločkova S. Filinas pažįstamas labai seniai. Prieš tapdamas Didžiojo teatro meno direktoriumi, jis dar vadovavo K.Stanislavskio ir Nemirovičiaus-Dančenkos teatrui, kuriame dabar dirba A. Voločkova. Vienoje scenoje su S. Filinu A. Voločkova šoko ir Didžiąjame teatre, kol iš jo nebuvo išmesta dėl esą per didelio svorio. Po kraupaus incidento, kai S. Filinas buvo nudegintas rūgštimi, A.Voločkova žurnalistams tik teigiamai apibūdino buvusį kolegą ir sakė puikiai suvokianti, kas vyksta... Anksčiau ir A.Voločkova Didžiajame teatre šoko svarbiausias partijas, kol konkurentai ėmėsi darbo. „Ir aš buvau tokioje situacijoje, kai 2003 metais padaviau A.Iksanovą į teismą dėl to, kad jis neteisėtai mane atleido iš šio teatro. Tada į mano namus Kijeve atėjo žmonės ir išsitraukę peilį man grasino ir reikalavo, kad atsiimčiau ieškinį prieš teatro direktorių. Bet tai – tik žiedeliai..."

A. Voločkova prisiminė, kad atėjus dirbti į Didįjį teatrą prasidėjo jos persekiojimas: moterį pradėjo vadinti balastu – esą jai neįmanoma surasti partnerio, nes ji didelė, sunki ir nė vienas vyras jos negali pakelti. Netrukus ji liko be partnerio – vaikinai jai slapčia sakydavo, kad jų prašė su ja nešokti. Trys partneriai, kurie su ja vis dėlto šoko, buvo sumušti. Netrukus A. Voločkova sulaukė teatro vadovo Anatolijaus Iksanovo įsakymo ją išmesti iš darbo. Nesutikusi su tuo balerina jį padavė į teismą, o po ilgos kovos pasidavė „Noriu pasakyti, kad ten seniai vyksta tokie dalykai, kuriuos reikia kažkaip sustabdyti. Valstybė turi atkreipti dėmesį į tai, kokia savivalė ten vyksta", - sakė garsi balerina. Tuo metu kiti teatro kolegos meno vadovą taip pat apibūdiną kaip griežtą, reiklų vadovą, kurio teisingi sprendimai skirstant vaidmenis palankūs ne visiems.

Pradžia – tautiniai šokiai

S.Filinas gimė 1970 metų spalio 27 Maskvoje. Pirmą kartą kaip šokėjas jis debiutavo septynerių, kai kartu su Olegu Popovu nusifilmavo filme ,,The Sun in the Bag". Tiesa, būsimasis baleto primarijus pirmiausia lankė liaudies šokius ir tik būdamas devynerių buvo priimtas į Maskvos choreografijos institutą, kuris atvėrė kelius į Didįjį Maskvos baleto teatrą. S.Filino biografiją puošia ir laimėjimai su Gruzijos baleto trupe, kurioje jis buvo pagrindinis šokėjas, taip pat šokėjas kviestinėmis teisėmis solisto vaidmenį atliko Nacionaliniame Vienos teatre.

Ruso baleto partnerės buvo ne mažiau pasaulyje garsios Galina Stepanenko, Nina Ananiashvili, Svetlana Lunkina, Maria Alexandrova, Svetlana Zakharova, Natalia Osipova, o balerina Inna Petrova tapo S.Filino žmona. 2004 metais šokdamas Didžiojo teatro scenoje S.Filinas patyrė keletą traumų, dėl kurių šokėjo karjerą buvo priverstas pristabdyti keliems mėnesiams. Tuomet buvo paskelbta, kad primarijus labai rimtai susižeidė koją, kai baleto „Gulbių ežeras" metu atliko šuolį. Po pusmečio S.Filinas grįžo į sceną ir tęsė įokėjo karjerą, kol galiausiai 2011m. tapo teatro meno vadovu.

Specialisto komentaras:

Kauno klinikų Akių konsultacinio-diagnostinio skyriaus vadovė, gydytoja-oftamologė, pof. Ingrida  Janulevičienė:

- Kas atsitinka akims, kai nudeginama sieros rūgštimi?

- Nudegimai rūgštimi sukelia koaguliacinę audinių nekrozę. Priklausomai nuo to, kuriai veido daliai teko didžiausia koncentracija, kiek giliai pateko rūgštis, kiek laiko išbuvo akyje, pažeidimai nudeginus sieros rūgštimi nebūna lengvi – gali būti gilūs ir labai gilūs. Pažeidus rageną – skaidriąją akies obuolio dalį - ji tampa matinė, nebeskaidri ir šviesos spinduliai į akį nebepatenka – žmogus apanka. Ypač gilių pažeidimų metu, gali net suirti akies audiniai, akis tampa „kiaura".

- Kas akyse atstatoma operaciniu būdu?

- Operaciniu būdu galima atstatyti rageną. Drumsta ragena, praėjus ūmiam laikotarpiui po nudegimo, gali būti pakeičiama donorine ragena.

- Kokia tikimybė, kad operacija padės ir žmogus neliks aklas?

- Jei pažeidimai labai gilūs, ragenos „atmetimo" tikimybė yra didelė, t.y. akies struktūros nepripažįsta svetimo ragenos audinio ir matymas neatsistato. Nudegimų atvejais ragenos prigijimas labai priklauso nuo bendros organizmo būklės, imuninės sistemos, nudegusių audinių kiekio, t. y. donorinė ragena prisiuvama prie savų audinių. Jei savieji audiniai – junginė, odena, akių vokai irgi nudegę, tikimybė, kad donorinė ragena prigis, labai nedidelė. Itin blogais atvejais yra naudojami ragenos protezai, tačiau ir juos reikia fiksuoti prie savų audinių. Po operacinio gydymo gali tekti vartoti steroidinius priešuždegiminius hormoninius preparatus – jų pasekoje gali padidėti kraujospūdis, vystytis osteoporotiniai pakitimai – neišvengiamai nudegimo problema aklumu nesibaigia, pablogėja ir bendra sveikatos būklė.

- Jeigu operacija sėkminga, kokie neigiami padariniai dar lieka?

- Regėjimo atstatymas yra plati sąvoka – jei žmogus neskiria šviesos nuo tamsos, o po operacijos mato savo ištiestos rankos pirštus – galima sakyti, kad yra ryškus pagerėjimas. Bet sakykite, ar to pakanka žmogui, kuris iki nudegimo matė stereovaizdą abiem akimis? Net po minimalaus rankos nudegimo vos prisilietus prie karšto puodo, jaučiamas paraudusios odos skausmas, perštėjimas, ji šlapiuoja, gali supūliuoti ir dažnai lieka pigmentuotas randas. Po akių nudegimų randai akyje visada sukelia regos problemas.

- Ar įmanoma išplikintas akis atstatyti taip, kad neliks jokių žymių pėdsakų ir žmogus matys gerai?

- Medicinoje yra daug pavyzdžių, kai gydytojai padaro stebuklus, o paties paciento tikėjimas ir noras pasveikti didina gerų rezultatų tikimybę, tačiau išplikintos akys yra sunki problema ir tikimybė, kad sugis be pėdsakų yra nedidelė.

- Kaip po operacijos toliau gydomos akys, kiek laiko trunka gydymas ir kokios prognozės idealiausiu atveju?

- Akys gydomos priešuždegiminiais lašais, skatinamas epitelio gijimas, slopinamos antrinės uždegiminės reakcijos, vėliau akys papildomai drėkinamos – procesas tęsiasi mėnesiais. Kartais tenka naudoti sisteminius vaistus, atmetimo atvejais gydymas trunka net metais, o akių gydytojų priežiūra reikalinga visą likusį gyvenimą. Liūdna prognozė, tačiau pilno atsistatymo, t.y. tokios būklės, kokia buvo iki nudegimo, nebus. Persodinus rageną, aišku, matymas iškart pagerėja, bet neretai dėl gretutinių infekcijų, atmetimo reakcijų, komplikacijų, matymas vėl ima blogėti. Pirmos pooperacinės dienos labai svarbios, bet savaip svarbūs ir pirmieji šeši mėnesiai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių