S. Cichanouskaja kreipėsi į ES šalių ministrus

Europos Sąjungos užsienio reikalų ministrai pirmadienį Briuselyje išklausė Baltarusijos opozicijos lyderę Sviatlaną Cichanouskają, rengdami bloko sankcijas jos kovai su Minsko režimu paremti.

Baltarusiją nuo ginčijamų rugpjūčio 9-osios rinkimų krečia beprecedentės demonstracijos prieš prezidentą Aliaksandrą Lukašenką. Protestus režimas brutaliai slopina.

„Ji papasakojo mums apie įvykius Baltarusijoje“, – po ryte per pusryčius įvykusio susitikimo su S. Cichanouskaja ir ministrais žurnalistams sakė ES užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis.

„Mums didelį įspūdį padarė baltarusių tautos drąsa ir atkaklumas, ypač baltarusių moterų, kurios demonstruoja tikrą lyderystės pojūtį, – sakė jis. – Leiskite pabrėžti, kad mes remsime įtraukų nacionalinį dialogą dėl baltarusių tautos teisių į laisvus ir teisingus rinkimus.“

J. Borrellis pakartojo, kad Briuselis nepripažįsta A. Lukašenkos teisėtu Baltarusijos prezidentu.

ES ir kitos Vakarų galios atmeta Baltarusijos prezidento rinkimų rezultatus ir sako, kad rinkimai nebuvo laisvi ir teisingi. Briuselis turi paskelbti sankcijas kai kuriems A. Lukašenkos režimo nariams, įskaitant turto įšaldymą ir kelionių draudimą.

„Turime daryti išvadą, kad per pastarąsias savaites niekas nepagerėjo. Lukašenkos prieš taikius demonstrantus naudojamas smurtas yra visiškai nepriimtinas“, – sakė šiuo metu ES pirmininkaujančios Vokietijos užsienio reikalų ministras Heiko Maasas.

„Taip pat privalome spręsti klausimą dėl to, ar p. Lukašenkai, kuris yra pagrindinis atsakingas asmuo, Europos Sąjunga taip pat neturėtų taikyti sankcijų“, – sakė jis.

Turime daryti išvadą, kad per pastarąsias savaites niekas nepagerėjo

Po bendrų pusryčių ministrai pradėjo oficialias derybas dėl Baltarusijos. Jie aptars ir padėtį Libijoje, įtampą santykių su Turkija srityje.

Pareigūnai sakė, jog ministrai tarsis, ar raginti surengti Baltarusijoje naujus rinkimus, ir perspėjo, kad padėtis sparčiai blogėja.

„Dabar matome aiškų padėties blogėjimą: yra daugiau represijų, daugiau areštuojamų žmonių, daugiau į užsienį išvaromų [žmonių]", – sakė vienas pareigūnas.

Ministrai taip pat tarsis, kokias lėšas būtų galima skirti pilietinei visuomenei Baltarusijoje, Lenkijai paraginus įsteigti 1 mlrd. eurų stabilizavimo fondą siekiant padėti šiai šaliai.

Tokį raginimą Lenkijos premjeras Mateuszas Morawieckis paskelbė Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui parėmus A. Lukašenką ir pažadėjus 1,5 mlrd. dolerių (1,27 mlrd. eurų) paskolą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Is tikruju

Is tikruju portretas
kaip puiku, nes vireja diriguoja baltarusiams ir susitinka su aukstuomene. Gal ja Nauseda pasiliks Lietuvoj nes lietuves taip daryti nedrista.

Ne každomu danno

Ne každomu danno portretas
Laisvi ir teisingi rinkimai

Šikanovskaja

Šikanovskaja portretas
Varyk pas tautą ne nuotoliuniu būdu kurstyk streikus
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių