Latvijoje keli tūkstančiai žmonių protestavo prieš „privalomą skiepijimą“ nuo COVID-19

Latvijos sostinėje trečiadienį susirinko daugiau nei 5 000 žmonių, protestavusių prieš apribojimus dėl koronaviruso ir vyriausybės planus, kad vakcinos būtų privalomos daugeliui darbuotojų.

„Už laisvę!“ – skandavo protestuotojai, susirinkę į didžiausią demonstraciją šioje Baltijos šalyje nuo 2009 metų, ragindami premjerą Krišjanį Karinį atsistatydinti, o parlamentą – atsisakyti griežtesnių taisyklių dėl COVID-19.

Dauguma protestuotojų nedėvėjo apsauginių kaukių eitynėse, per kurias jie ėjo pro prezidento ir ministro pirmininko rezidencijas. Dabartiniai apribojimai nereikalauja apsauginių kaukių lauko renginiuose.

Pasak pareigūnų, per trečiadienio protestą buvo stebimas provokuojantis protestuotojų elgesys, o Valstybės policija pradėjo baudžiamąją bylą dėl policijos pareigūno užpuolimo.

Apie 200 žmonių apie 19 val. vietos (ir Lietuvos) laiku atėjo prie Laisvės paminklo, vedami politiko Ainaro Šleserio, kurio komanda paskelbė apie planus įkurti naują partiją „Pirmiausiai – Latvija“ (LPV). Miniai išaugus, demonstrantai nužygiavo prie Rygos pilies.

Kaip pranešama, žmones į mitingus taip pat kvietė Saeimos opozicijos deputatas Aldis Guobzemas.

Po kelių politinių kalbų organizatoriai nukreipė minią Laisvės paminklo link, tačiau protestuotojai ten nepasiliko ir iškart nuėjo prie netoliese esančio vyriausybės pastato. Šalia jo buvo susirinkusios didesnės policijos pajėgos. Pakeliui minia žmonių užblokavo eismą važiuojamojoje dalyje, tačiau policija į tai nesikišo.

Apie 22 val. piketų organizatoriai paragino protestuotojus išsiskirstyti. Kai kurie dalyviai išvyko, tačiau nemaža dalis žmonių liko būriuotis nedidelėmis grupėmis.

Artėjant 23 val. prie vyriausybės dar buvo daug žmonių, bet apie vidurnaktį jie išsiskirstė, o policija padėjo atlaisvinti važiuojamąją dalį centrinėje Rygos gatvėje.

Oficialiai pasibaigus mitingui, buvo pastebėta agresyvių ir provokuojančių protestuotojų veiksmų. Pranešta, kad kažkas netoli vyriausybės pastato išdaužė Valstybinės policijos automobilio stiklą.

Vėliau kitas protestuotojas paleido petardą, o kai kurie degino dūmines petardas. Naujienų agentūros BNS korespondentai pastebėjo ir žmonių, kurie tikriausiai vartojo alkoholį. Policija apklausė pažeidėjus, tačiau niekas nebuvo suimtas.

Valstybinės policijos duomenimis, pareigūnai, norėdami užfiksuoti pažeidėjus, filmavo tai, kas vyksta, pasitelkusi kameras ir bepilotes skraidykles.

Renginio metu buvo nustatyta įvairių pažeidimų: epidemiologinių saugos priemonių nesilaikymas, girtumas viešoje vietoje, chuliganiško pobūdžio veiksmai, tyčinis turto sugadinimas, taip pat policijos pareigūno užpuolimas. Dėl pastarojo pažeidimo pradėtas baudžiamasis procesas.

Iš pradžių organizatoriai buvo pateikę prašymus suteikti leidimą trims protesto akcijoms, bet visi jie vėliau buvo atsiimti. Iki antradienio popietės vienas prašymas buvo pakartotinai pateiktas, taip pat buvo paprašyta leisti organizuoti viešą renginį.

Policija nurodė įžvelgianti didelę provokacijų ir smurto eskalavimo grėsmę, todėl ragino žmones protestuose nedalyvauti. Teisėsaugos pareigūnai taip pat pabrėžė, kad svarbu laikytis visų epidemiologinės saugos taisyklių.

Trečiadienį 1,9 mln. gyventojų turinčioje šalyje buvo pranešta apie 180 naujų koronavirusinės infekcijos atvejų, o bendras jų skaičius pasiekė 140 505. Nuo pandemijos pradžios Latvijoje nuo COVID-19 mirė 2 566 žmonės.

Iki šiol daugiau nei 43 proc. šalies gyventojų gavo bent vieną vakcinos dozę, o 38 proc. yra pilnai paskiepyti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

>Manau taip.

>Manau taip. portretas
Kaip šauksi, taip atsilieps.

pilietis

pilietis portretas
Protestuotojus Latvijoje valdo ta pati ranka kaip Lietuvoje. Toliau bus Estija.

Manau taip.

Manau taip. portretas
Visur matosi yra kvailių.Ir Latvija neišskirtinė.Nesiskiepyk,darykis testus ir gyvenk.O susirgęs gydykis namuose.Kam tada ta ligoninė ir medikai jei kliauniesi savo imunitetu.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių