Rusijos samdinių grupės „Wagner“ buvęs aukšto rango narys prašo prieglobsčio Norvegijoje

Norvegijoje prieglobsčio pasiprašė rusas, kuris, kaip teigiama, yra buvęs aukšto rango rango Rusijos privačios karinės bendrovės „Wagner“ narys, pirmadienį pranešė Šiaurės šalies valdžios institucijos.

Norvegijos imigracijos direktoratas (UDI) naujienų agentūrai AP patvirtino, kad Andrejus Medvedevas prašo prieglobsčio Norvegijoje.

„Saugumo ir privatumo sumetimais UDI negali išsamiai pakomentuoti šio klausimo“, – elektroniniame laiške, adresuotame AP, teigė UDI.

Jo Norvegijoje dirbantis advokatas Brynjulfas Risnesas (Briunjulfas Risnesas) patvirtino, kad A. Medvedevas šiuo metu yra Norvegijoje ir yra pasiprašęs prieglobsčio.

Byla buvo perduota Norvegijos imigracijos policijai, o A. Medvedevas buvo perkeltas į Oslą, kuriame buvo apgyvendintas migracijos įstatymų pažeidėjų centre.

Norvegijos policija nesutiko komentuoti šio atvejo.

Praėjusią savaitę policija arktinėje Norvegijos dalyje pareiškė, kad vienas asmuo nelegaliai atvyko į šalį iš Rusijos, kirsdamas 198 km ilgio abiejų valstybių sieną.

Policija teigė, kad vyrą, apie kurį valdžios institucijos nurodė tik tiek, kad jis yra užsienietis, sulaikė pasienio pareigūnai, o sulaikymas nebuvo dramatiškas.

Pranešama, kad minėtas vyras atėjo į pasienio teritorijoje esantį privatų namą ir paprašė pagalbos.

Policija informavo, kad vėlų ketvirtadienio vakarą Rusijos pasieniečiai jiems pranešė, kad sniege aptiko žmogaus pėdsakų, liudijančių, kad kažkas neteisėtai kirto sieną.

Manoma, kad šis asmuo – A. Medvedevas, kuris, kaip pirmadienį nurodė Norvegijos naujienų agentūra NTB, nuo liepos pradžios slapstosi nuo „Wagner“.

Pranešama, kad jis vienai Rusijos žmogaus teisių grupei teigė, jog yra pasirengęs papasakoti viską, ką žino apie „Wagner“, šios grupės veiklą ir jos savininką Jevgenijų Prigožiną, milijonierių, turintį ryšių su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

Ši grupė, kurioje, kaip pranešama, yra daug nuteistųjų, užverbuotų Rusijos kalėjimuose, vadovauja atakoms Rytų Ukrainoje, įskaitant įnirtingus mūšius Soledare ir Bachmute.

J. Prigožinui ir jo grupei jau daug metų taikomos JAV sankcijos, o pastaruoju metu JAV ėmėsi papildomų priemonių, siekdamos kontroliuoti „Wagner“ galimybes gauti ginklų.

Vakarų šalys ir Jungtinių Tautų ekspertai taip pat kaltina „Wagner“ samdinius dėl daugybės žmogaus teisių pažeidimų visoje Afrikoje, įskaitant Centrinės Afrikos Respubliką, Libiją ir Malį.


Šiame straipsnyje: WagnerprieglobstisNorvegijakaras UkrainojeAndrejus Medvedevas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių