Rusijos ir Turkijos prezidentai vyksta į Teheraną derybų dėl Sirijos

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas antradienį vyksta į Teheraną derybų su Irano kolega Ebrahimu Raisi. Oficialus viršūnių susitikimo Irano sostinėje tikslas – aptarti padėtį Sirijoje, nors manoma, kad bus kalbama ir apie Rusijos karą Ukrainoje.

Trys šalys ir anksčiau derėjosi dėl Sirijos. Vykstant pilietiniam karui, Rusija ir Iranas remia Sirijos prezidento Basharo al Assado vyriausybę, o Turkija palaiko ryšius su opozicinėmis pajėgomis šalyje. Nuo 2017 m. Rusija, Iranas ir Turkija rengė susitikimus vadinamuoju Astanos formatu, jų tikslas – pasiekti politinį susitarimą dėl karo pabaigos. Pastaraisiais mėnesiais Ankara pranešė ketinanti pradėti naują karinį puolimą prieš kurdų ginkluotas grupuotes Šiaurės Sirijoje. Ankara jau kontroliuoja dalį Sirijos teritorijos, tačiau Rusija ir Iranas perspėjo dėl tolesnio jos įsiveržimo.

Vizitas Teherane yra antroji oficiali V. Putino kelionė į užsienį nuo Rusijos pajėgų įsiveržimo į Ukrainą vasario pabaigoje. Praėjusį mėnesį jis buvo nuvykęs į Tadžikistaną. Nors karas Ukrainoje oficialiai neįtrauktas į darbotvarkę, manoma, kad tai bus diskusijų tema. Turkija palaiko glaudžius ryšius tiek su Maskva, tiek su Kyjivu ir veikia kaip tarpininkė, siekdama palengvinti grūdų eksportą iš Ukrainos Juodosios jūros uostų.

Dėl karo Ukrainoje Iranas oficialiai laikosi neutralios pozicijos, tačiau Teherano simpatijos Rusijai yra gerai žinomos, nes Maskva yra pagrindinė karinės įrangos tiekėja Iranui. Praėjusią savaitę Baltųjų rūmų patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jake'as Sullivanas žurnalistams sakė, kad JAV turi informacijos, jog Teheranas ketina aprūpinti Rusiją ginkluotais bepiločiais orlaiviais, skirtais naudoti Ukrainoje. Jis pabrėžė, kad Jemeno sukilėliai husiai panaudojo Irano dronus Saudo Arabijai pulti. Iranas atmetė J. Sullivano teiginį kaip „nepagrįstą“, o Kremlius teigė, kad bepiločiai orlaiviai nebus aptariami per diskusijas antradienį.

Irano santykiai su Maskva pastaraisiais metais tapo vis glaudesni, ypač po 2018-ųjų, kai JAV, vadovaujant tuometiniam prezidentui Donaldui Trumpui, pasitraukė iš Vienos branduolinio susitarimo ir vėl pradėjo taikyti Iranui ekonomines sankcijas.


Šiame straipsnyje: IranasTurkijaderybosSirija

NAUJAUSI KOMENTARAI

o

o portretas
prieko cia s irija ? pagrinde bus ?? zydu ? ir musulmonu saliu vienybe pries terorizma kuri s katyna u spec t '''
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių