Rusijos ir Turkijos gynybos ministrai aptarė grūdų susitarimo sustabdymą

  • Teksto dydis:

Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu pirmadienį su savo Turkijos kolega Hulusi Akaru (Chulusiu Akaru) kalbėjosi apie Maskvos sprendimą sustabdyti dalyvavimą susitarime, kuris leido atnaujinti dėl invazijos nutrūkusį Ukrainos grūdų eksportą.

„Buvo aptarti klausimai dėl Rusijos sustabdyto „Juodosios jūros grūdų iniciatyvos“ susitarimo dėl žemės ūkio produktų eksporto iš ukrainietiškų uostų įgyvendinimo“, – platformoje „Telegram“ pranešė Rusijos gynybos ministerija.

Rusija šeštadienį pareiškė stabdanti savo dalyvavimą susitarime, pagal kurį leidžiama eksportuoti grūdus iš Ukrainos, ir apkaltino Ukrainą dronų atakomis prieš jos laivus okupuotame Kryme.

Kyjivas Kremliaus kaltinimus pavadino „melaginga dingstimi“.

Maskva taip pat atsisakė atlikti laivų patikrinimus, kurie buvo privalomi pagal susitarimą.

Nepaisant šių Rusijos žingsnių, Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) pažadėjo toliau dėti pastangas, kad susitarimas išliktų galiojantis.

Taigi pirmadienį iš Ukrainos uostų išplaukė mažiausiai šeši laivai, įskaitant laivą „Ikaria Angel“, frachtuojami pagal Pasaulio maisto programą ir pakrauti 30 tūkst. tonų kviečių, rašoma jūrų eismą stebinčiame tinklalapyje.

„Civiliniai krovininiai laivai niekada negali būti karinis taikinys ar įkaitas. Maistas turi būti gabenamas“, – pirmadienį tviteryje parašė Jungtinių Tautų Juodosios jūros grūdų iniciatyvos koordinatorius Amiras M. Abdulla (Amiras M. Abdula).

Iš viso pirmadienį iš Ukrainos uostų turėjo išplaukti 12 laivų, o į šalį – keturi, nurodė Jungtinis koordinavimo centras (JCC), prižiūrintis susitarimą, kuriam tarpininkauja Turkija ir JT.

Kai vasario mėnesį Rusija įsiveržė į Ukrainą – svarbią grūdų eksportuotoją – ir užblokavo jos jūrų uostus, buvo baiminamasi pasaulinės maisto krizės. Susitarimas, leidžiantis eksportuoti Ukrainos grūdus, atnešė labai reikalingą palengvėjimą.

Pagal jį jau leista eksportuoti daugiau kaip 9 mln. tonų ukrainietiškų grūdų.

Tačiau Rusija kritikavo tą susitarimą, skųsdamasi, kad nukentėjo jos eksportas, ir be jokių įrodymų tvirtino, kad didžioji dalis grūdų pristatoma į Europą, o ne į skurdžias šalis, kur jų labiausiai reikia.

 


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeRusijaTurkijaSergejus Šoigu

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių